Cycki murzynki.doc

(31 KB) Pobierz
Cycki murzynki

Cycki murzynki

 

Składniki:

Ciasto:

·            9 białek

·            20 dag cukru

·            20 dag maku

·            20 dag kokosu

·            1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·            1 płaska łyżeczka soli

Masa budyniowa:

·            ½ litra mleka

·            4 żółtka

·            1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

·            1 ½ łyżki mąki pszennej

·            ¾ szklanki cukru

·            1 kostka margaryny

·            cukier waniliowy

Pozostałe:

·            biszkopty

·            spirytus

·            polewa czekoladowa

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić z płaską łyżeczką soli i z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodać mak, kokos, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy (25 x 36 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C.

2 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Do reszty zimnego mleka dodać żółtka, mąkę i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Przestudzić.

Margarynę ucierać, dodając stopniowo budyń. Gotowy krem położyć na wcześniej upieczone i przestudzone ciasto. Na krem położyć nasączone spirytusem biszkopty i polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin