Pierniczki kolorowe.rtf

(6 KB) Pobierz
Pierniczki kolorowe

Pierniczki kolorowe

 

Składniki:

50 dag mąki

15 dag cukru

2 łki miodu

2 jaja

po łeczce: sody oczyszczonej i przyprawy korzennej do pierników

do dekoracji:

różne gotowe polewy

 

Miód z cukrem podgrzej, by się rozpuścił, po czym dodaj pół szklanki wody i zagotuj. Po zagotowaniu zestaw z ognia. Gdy miód przestygnie, dodaj przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w łce wody oraz rozbełtane jaja. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, dosypując stopniowo mą. Ciasto dokładnie wyrób i wstaw na 30 minut do lodówki.

 

Kiedy ciasto będzie się chłodziło, przygotuj blachę i wysmaruj jąuszczem. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość 0,5 cm i różnymi foremkami wykrawaj pierniczki, po czym układaj je na blasze w równych odstępach.

 

Pierniczki piecz w ciepłym piekarniku (160°C) około 15 minut. Upieczone i ostudzone fantazyjnie ozdób przygotowanymi polewami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin