Ciasto: 30 dag mąki opakowanie drożdży instant dr. Oetkera, 5 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego, pól szklanki mleka, jajo i żółtko, 7 dag masła.
Masa makowa: 30 dag maku, 10 dag masła, 15 dag cukru, kilka kropli aromatu migdałowego, 2 jaja, 3 dag startych migdałów, 10 dag rodzynków.
Mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy razem wymieszać. Wlać mleko (łyżkę zostawić), wbić jajo, wyrobić. Pod koniec dodać stopione masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Odstawić do wyrośnięcia. Mak zalać wodą, gotować 5 min. wystudzić, potem odcedzić i trzy razy przekręcić przez maszynkę. Roztopić masło, dodać skręcony mak, cukier, aromat migdałowy, rozkłócone jaja i bakalie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W ciasto rozwałkować na prostokąt, przykryć warstwą masy i zrolować. Z powstałej rolady utworzyć wieniec i ułożyć go w tortownicy natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie w cieście zrobić nacięcia o głębokości 1,5 cm w kształcie gwiazdy. Całość posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Wstawić do gorącego piekarnika (180°C) i piec około godziny.
adzkamarcys