Tort z kawałkami czekolady.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- 20 dag czekolady

 

- 4 łyżki wody

 

- 12-13 dag masła

 

- 4 jajka

 

- 12-13 dag cukru

 

- 10 dag mąki

 

Krem:

 

- 20 dag czekolady

 

- 4 łyżki wody

 

- 20 dag śmietany (30-proc.)

 

- 4 dag płatków (wiórków) czekoladowych do dekoracji: 10 dag czekolady

 

- 4 dag masła

 

Sposób przyrządzania:

 

Czekoladę rozpuść na parze z 4 łyżkami wody, dodaj masło, wymieszaj, ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj czekoladę, mąkę i pianę z białek. Piecz 20-25 minut w temp. 180°C, a gdy wystygnie, przekrój na 2 krążki.

 

Zrób krem: stop na parze czekoladę z 4 łyżkami wody. Ubij śmietanę i lekko wymieszaj z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą oraz połową płatków. Wstaw do lodówki, a potem przełóż krążki ciasta.

 

Czekoladę przeznaczoną do dekoracji rozpuść na parze i wymieszaj z masłem. Posmaruj tort, posyp resztą płatków.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin