Tort serowo-czekoladowy .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 85 dag zmielonego tłustego sera twarogowego

- 3 jajka

- 5 dag masła

- po 2 1/4 czekolady gorzkiej i białej (po 22.5 dag)

- 3/4 szklanki cukru

- 5 dag łuskanych orzechów włoskich

- 20 dag pokruszonych herbatników;

 

do wysmarowania formy: 1 łyżka masła

 

do przybrania:

- bita śmietana

- wiórki czekolady

 

Wykonanie:

 

Tortownicę wysmarować masłem. Orzechy posiekać lub zmiksować z herbatnikami i rozetrzeć z masłem, a następnie rozłożyć na dnie tortownicy. Ser zmiksować z jajkami oraz cukrem na gładką masę i podzielić na pół. Oba rodzaje czekolady połamać i roztopić osobno na parze. Połowę masy serowej wymieszać z ciemną czekoladą, a połowę z jasną.

Do przygotowanej tortownicy włożyć jasną masę serową i przykryć ciemną, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i piec około 50min. Sernik ostudzić w tortownicy, a następnie wyjąć, posmarować z wierzchu i na bokach bitą śmietaną, posypać wiórkami czekoladowymi i wstawić na 2 godz. do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin