Tort karlsbadzki .doc

(1 KB) Pobierz

ciasto:

9 jajek

23 dag cukru pudru

wanilia

18 dag mąki

krem:

budyń czekoladowy

1/2 l mleka

kostka masła

12 dag stopionej czekolady

karmel:

łyżeczka masła

15 dag cukru

łyżeczka soku z cytryny

 

Utrzeć żółtka, 8 łyżek cukru pudru i wanilię. Dodać pianę z białek i resztę cukru oraz m?kę. Porcjami smarować na wyłożonym papierem dnie tortownicy. Upiec kolejno 6 placków. Przygotować krem - ugotować budyń i z ostudzonym  utrzeć masło, dodając na koniec czekoladę. Mas? przełożyć 5 kr?żków ciasta, reszt? posmarować wierzch i boki tortu. Skarmelizować cukier z masłem i sokiem cytrynowym, polać ostatni biszkopt i pokroić na ok. 12-16 porcji. Wstawić do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin