Tort lodowy .doc

(1 KB) Pobierz

Ciasto:

 

2 szkl. mąki

1 szkl cukru

6 jajek

25 dag masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

krem:

50 dag masła

1 ½ szkl. cukru pudru

3 łyżki kakao

1 jajko

2 opakowania kefiru

 

wierzch:

2 opakowania galaretki brzoskwiniowej / pomarańczowej

25 dag mrożonych truskawek

1 puszka brzoskwiń

5 dag rodzynek

 

Całe jajka ubić z cukrem na puszysta masę, dodać m?kę z proszkiem, na koniec stopione i ostudzone masło. Wszystko wymieszać, przelać do dużej tortownicy. Piec w temp. 180 st. C ok. 35 min. Zimne ciasto przekroić na 3 czę?ci. Truskawki opłukać, posypać cukrem pudrem i ods?czyć. W o,75 l wrz?cej wody rozpu?cić galaretki i odstawić do ostygnięcia. Do makutry włożyć miękkie masło, wsypać cukier puder i wbić jajko. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce kefiru. Gotową masę podzielić na 2 czę?ci. Do I dodać kakao i dokładnie rozetrzeć. krążki biszkoptu nas?czyć sokiem z truskawek i sokiem z brzoskwiń. I kr?żek posmarować masa kakaową, II maślaną. Ułożyć krążki jeden na drugim, nakryć III. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać tężejąc? galaretką. Wstawić na noc do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin