Ciasto:
2 szkl. mąki
1 szkl cukru
6 jajek
25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
50 dag masła
1 ½ szkl. cukru pudru
3 łyżki kakao
1 jajko
2 opakowania kefiru
wierzch:
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej / pomarańczowej
25 dag mrożonych truskawek
1 puszka brzoskwiń
5 dag rodzynek
Całe jajka ubić z cukrem na puszysta masę, dodać m?kę z proszkiem, na koniec stopione i ostudzone masło. Wszystko wymieszać, przelać do dużej tortownicy. Piec w temp. 180 st. C ok. 35 min. Zimne ciasto przekroić na 3 czę?ci. Truskawki opłukać, posypać cukrem pudrem i ods?czyć. W o,75 l wrz?cej wody rozpu?cić galaretki i odstawić do ostygnięcia. Do makutry włożyć miękkie masło, wsypać cukier puder i wbić jajko. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce kefiru. Gotową masę podzielić na 2 czę?ci. Do I dodać kakao i dokładnie rozetrzeć. krążki biszkoptu nas?czyć sokiem z truskawek i sokiem z brzoskwiń. I kr?żek posmarować masa kakaową, II maślaną. Ułożyć krążki jeden na drugim, nakryć III. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać tężejąc? galaretką. Wstawić na noc do lodówki.
carmelcurl