Szwedzki tort migdałowy .doc

(1 KB) Pobierz

2 szkl. cukru

11 łyżek masła

20 dag drobno zmielonych migdałów

8 jajek

8 dag płatków migdałowych

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

bita ?mietana do dekoracji

 

Migdały, połowę cukru, ubit? pianę z białek wymieszać. Podzielić na 2 czę?ci. Przełożyć ciasto do wy?cielonej papierem pergaminowym tortownicy. Osobno upiec 2 placki.  Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoto. Stopić tłuszcz. Wszystkie żółtka, tłuszcz, resztę cukru i m?kę ziemniaczaną przełożyć do rondelka, postawić na małym ogniu. Ubijać na najwyższych obrotach 20-25 min., aż do uzyskania jednolitej masy. 1/3 masy posmarować kr?żek ciasta, przykryć drugim krążkiem. Pozostał? mas? posmarować ciasto z boków i wierzchu. Posypać płatkami migdałowymi. Udekorować ?mietaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin