Muffiny z duszkami.txt

(1 KB) Pobierz
Opis: 
Pyszne, a zarazem strrraszne (ale tylko trochę) babeczki będš w sam raz na przyjęcie z okazji Halloween. Warto wykorzystać takš okazję, żeby zaprosić maluchy do kuchni - chętnie pomogš.
Składniki: 
    * 1/2 kostki masła;
    * 1/2 kg mški;
    * 3 jajka;
    * szklanka (250 ml) malanki;
    * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    * 3/4 łyżeczki sody;
    * 40 dag cukru;
    * foremki oraz papierowe wkładki do muffinów.
Wykonanie:
1. Jajka wbij do wysokiego naczynia, dodaj cukier i miksuj razem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy.
2. Na parze roztop masło i dodaj go jajecznej masy. Wymieszaj.
3. Dodaj też malankę i dokładnie wymieszaj ciasto. Następnie wsyp do powstajšcego ciasta proszek do pieczenia oraz sodę.
4. Na koniec stopniowo dodawaj mškę.
5. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 180 st. C. Do foremek włóż papierowe osłonki do babeczek i napełnij każdy z otworów foremki mniej więcej do 3/4. Wstaw do piekarnika i zapiekaj około 20 minut.
6. Gotowe babeczki wyjmij z foremek i odstaw do wystygnięcia.
Jak zrobić białe duszki?
Wbrew pozorom to nie takie trudne.
    * Ubij białko ze szklankš cukru na sztywnš białš pianę.
    * Rozłóż na brytfannie papier do pieczenia i za pomocš łyżeczki nakładaj masę tak, żeby kształtem przypominała łezki. Następnie patyczkiem lub drugš stronš łyżeczki ?powycišgaj" z masy ršczki.
    * Wstaw gotowe duszki do piekarnika i zapiekaj je na bardzo wolnym ogniu (musza bardziej wyschnšć, niż się zapiec - wówczas ciasto się nie zarumieni i duszki zachowajš biały kolor.
    * Na koniec, kiedy figurki będš gotowe i ostygnš - czekoladowym lukrem za pomocš patyczka lub wykałaczki narysuj im oczka i buki.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin