Roladki z kremem i jagodami.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe :4 duże jajka4 łyżki zimnej wody 100g cukru75g mąki tortowej25g mąki ziemniaczanej3 łyżki kakaoszczypta soli1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaKrem nr.1 400ml. śmietany kremówki2 opakowania Śmietan- fix2 łyżki cukru pudruKrem nr.2250g serka mascarpone 250g chudego, gładkiego twarożku2 opakowania Śmietan- fix75g cukru pudruOwoce np. jagody2 opakowania polewy czekoladowej
Wykonanie:
Ciasto biszkoptowe:Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z wodą na sztywną pianę, dosypując cukier i sól.Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać na sztywną pianę. Na koniec dodawać stopniowo mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę biszkoptową, upiec.Krem nr.1Śmietanę kremówkę delikatnie ubić dodać Śmietan -fix wymieszany z cukrem pudrem i jeszcze raz ubić. Dodać jagody.Krem nr.2Połączyć serek mascarpone, twarożek , cukier i Śmietan- fix . Dodać jagody.Wykonanie:Upieczone ciasto biszkoptowe wykładamy na wilgotną ściereczkę wierzchem na spód, zdejmujemy pergamin i od razu ciepłe rolujemy razem ze ściereczką. Pozostawić do wystygnięcia. Ciasto rozwinąćrozłożyć krem, zwinąć i na dwie godziny wstawić do lodówki. Następnie pokroić na 12 porcji.Każda porcję polać z obu stron polewą czekoladową i pozostawić do zastygnięcia. Potem udekorować roladki kremem i jagodami.
carmelcurl