Składniki
(szklanki arcoroc brązowe)* 2 szkl mąki (34dag)* 1 szkl cukru (22dag)* 1 szkl mleka (250 ml)* 1 szkl oleju (210 ml)* 1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia (0,4 dag)* 1 łyżeczka (czubata) sody oczyszczanej (0,4 dag)* 3 łyżki kakao (2,1 dag)* 3 łyżki powideł lub dżemu jakiegokolwiek (3 dag)* 1 Jajko (jeśli malutkie to dwa)* cukier waniliowy lub olejek wg gustu* może być przyprawa piernikowa ok 2 łyżeczek* owoce wg uznania
Jajko(a) ubić z cukrem, cukrem waniliowym.Na przemian dawać mąkę, mleko, olej i resztę składników(jak leci) do wyczerpania.Można też wszystko od razu wrzucić do miski i zmiksować, oprócz powideł, te daję na sam koniec. Ciasto wylać wysmarowaną i posypaną bułką tartą blaszkę, wyłożyć owoce i piec w temp 150-160oC ,ok 50min.Blaszka ok 36x20cm(mierzone od dna) Murzynek ten jest dla mnie bazą do W-Z etki, lub w wersji white jako pyszne ciasto z owocami. Pieczony w przeciętnej tortownicy wyrasta dość wysoki, a przełożony jakimkolwiek kremem wystaje wysoko ponad nią. Wyrasta mięciutki, pulchniutki i zawsze się udaje. Przepis rodzinny.
carmelcurl