Jedzenie Ma Znaczenie.txt

(65 KB) Pobierz
{361}{441}/"Niechaj po�ywienie b�dzie lekarstwem,|/a lekarstwo po�ywieniem"
{445}{510}/- Hipokrates -|/(460 - 370 p.n.e)
{513}{606}/Grecja|/oko�o roku 400 p.n.e
{611}{717}/Hipokrates po�o�y� fundamenty|/pod wsp�czesn� medycyn�.
{720}{875}/Wierzy� on, i� ludzkie cia�o posiada|/wrodzon� zdolno�� samoleczenia.
{929}{1021}/"Po pierwsze nie szkodzi�".
{1050}{1125}/"Niechaj po�ywienie|/b�dzie lekarstwem".
{1129}{1223}/Jego "Przysi�ga Hipokratesa" jest do dzi�|/sk�adana przez wsp�czesnych lekarzy.
{1226}{1357}/Jednak�e od czas�w Hipokratesa nasze podej�cie|/do leczenia chor�b si� zmieni�o...
{1360}{1484}/Dzisiejsi lekarze s� bardzo s�abo,|/o ile w og�le, szkoleni z dietetyki.
{1487}{1629}/Nowoczesna medycyna obraca si� wok�|/"pigu�ki na wszystko".
{1636}{1702}/I taki stan rzeczy|/chce utrzyma� przemys� zdrowotny.
{1706}{1794}Gdy tylko zaczniesz zadawa� pytania,|nie mo�esz przesta�.
{1798}{1918}Dobre zdrowie jest sensowne,|ale nie jest dochodowe.
{1921}{1985}/Choroby serca i rak s� co roku|/dwoma g��wnymi zab�jcami w USA.
{1989}{2043}/Opr�cz tego na skutek|/niepotrzebnych operacji
{2046}{2156}/i b��d�w lekarskich|/rocznie umiera 39 000 os�b.
{2160}{2275}/Z powodu infekcji i zaka�e� szpitalnych|/ginie 80 000
{2279}{2380}/natomiast 106 000 umiera z powodu|/niepo��danych reakcji na leki.
{2383}{2431}/��cznie 225 000 os�b.
{2434}{2538}1. Choroby serca = 652 486|2. Rak = 553 888|3. Medycyna = 225 000
{2542}{2630}Nie traktuj�c �ywienia powa�nie,|wyrz�dzamy ludziom straszn� szkod�.
{2633}{2712}/"Optymalne �ywienie jest medycyn� jutra".|/- Dr Linus Pauling
{2715}{2806}Ka�dy cz�owiek na �wiecie,|we wszystkich kulturach,
{2809}{2906}w ka�dym kraju|i j�zyku to wie:
{2934}{2994}jeste� tym, co jesz.
{2998}{3044}Jedzenie ma znaczenie.
{3048}{3132}PO�YWIENIE MA ZNACZENIE
{3214}{3348}Supermarket.|Symbol wysokiego poziomu �ycia w tym kraju.
{3389}{3466}Produkty przywo�one s�|z plantacji i hodowli
{3469}{3534}pomimo odleg�o�ci i pory roku.
{3537}{3665}S� wynikiem cudownego|rolnictwa, zachowuj�c �wie�o��
{3677}{3759}przez ca�� drog�,|a� na tw�j talerz.
{3763}{3814}Jak stare jest twoje jedzenie?
{3817}{3840}/Dr Victor Zeines|/Holistyczny dentysta i dietetyk
{3844}{3980}Je�li si� zastanowisz: twoje|jedzenie w najlepszym wypadku
{3988}{4090}pokonuje dystans 2500-3000|km zanim je kupisz
{4094}{4152}i ma przynajmniej tydzie�.
{4155}{4221}Rodzi si� wi�c|kolejne pytanie:
{4224}{4377}Ile warto�ci od�ywczych jest w|jedzeniu, kt�re ma przynajmniej 5 dni?
{4425}{4548}Przy odrobinie szcz�cia b�dzie to|mo�e 40% tego, co potrzebujesz.
{4552}{4586}/Prof. Ian Brighthope|/Profesor dietetyki
{4589}{4719}Niemal ca�a �ywno�� jak� mo�emy kupi�|w wielkich sklepach du�ych miast
{4723}{4760}jest przetworzona,
{4764}{4878}cz�sto sk�adniki od�ywcze s�|zepsute lub zd��aj� znikn��
{4881}{4945}nim jedzenie trafi na talerz.
{4948}{4995}/David Wolfe|/�wiatowy ekspert od�ywiania surowym jedzeniem i super-�ywno�ci�
{4998}{5072}Zdecydowali�my, i�|b�dziemy pryska� wszystko
{5076}{5138}r�nymi pestycydami,|herbicydami itp.
{5141}{5208}Zdecydowali�my, �e b�dziemy|modyfikowa� genetycznie
{5211}{5258}organizmy, o kt�rych|nic nie wiemy.
{5262}{5308}/Charlotte Gerson|/Za�o�ycielka Instytutu Gersona
{5312}{5383}A jednym z podstawowych|problem�w jest ziemia,
{5387}{5450}co robimy z ziemi�,|powietrzem, wod�
{5453}{5514}i wszystkim, z czego|sk�ada si� �ywno��.
{5518}{5559}Gleba jest wci��|wykorzystywana
{5563}{5634}i wyci�gane s� z niej|sk�adniki od�ywcze,
{5637}{5686}dzi�ki czemu staje|si� pustyni�.
{5689}{5759}Tak si� dzieje na|ca�ym �wiecie.
{5762}{5835}Musimy zwr�ci� uwag� na|nasz system rolniczy,
{5839}{5951}co tak naprawd� jemy|i jak to produkujemy.
{5959}{6082}Tzw. naw�z sk�ada si�|g��wnie z trzech minera��w:
{6141}{6253}N,P,K - azotu, fosforu|i potasu. To dobrze.
{6257}{6399}Problem w tym, �e gleba potrzebuje|oko�o 52 r�nych minera��w.
{6459}{6609}Gdzie wi�c jest wap�, magnez,|mangan, cynk, �elazo i wszystko inne?
{6691}{6758}Nie ma ich.
{6774}{6899}Ale gdy gleba jest zubo�ona,|ro�liny te� s� zubo�one i os�abione.
{6902}{6960}Trac� odporno��.
{6963}{7106}Przychodz� robaki, albo choroby,|lub grzyby i atakuj� ro�lin�.
{7110}{7200}Rolnicy przychodz� wi�c z|p�aczem do firmy chemicznej,
{7203}{7349}�e ich ro�linki umieraj�, nie chc�|rosn��, z�eraj� je szkodniki itd.
{7353}{7435}Oczywi�cie firma chemiczna|jest bardzo zadowolona
{7438}{7564}mog�c sprzeda� pestycydy|i mn�stwo podobnego syfu.
{7615}{7743}Dzi�ki przewadze intelektualnej,|cz�owiek zdominowa�
{7748}{7833}ka�d� inn� form�|zwierz�cego �ycia.
{7836}{7946}Dzi�ki nowoczesnej chemii,|biologii i badaniom,
{7949}{8047}powsta�o tysi�ce|skutecznych chemikali�w
{8051}{8167}a wszystko po to, by zrewolucjonizowa�|produktywno�� naszego rolnictwa.
{8171}{8252}Co wi�c wch�aniamy,|nawet je�li spo�ywamy
{8255}{8338}jedynie przemys�owe|wegetaria�skie jedzenie?
{8342}{8444}Zjadamy zubo�ony,|toksyczny pokarm.
{8447}{8560}Dlatego, �e przy wszystkich|pestycydach i chemicznych opryskach,
{8564}{8614}�ywno�� nie jest zdrowa.
{8617}{8710}Jest wybrakowana i toksyczna.
{8804}{8868}A potem... gotujemy j�.
{8871}{8988}Badania pokazuj�, �e nawet gdy|lekko podgotowujesz jedzenie
{8992}{9053}tracisz zawarte w niej enzymy.
{9057}{9180}W jedzeniu s� �ywe enzymy,|czyli �ywi pracownicy,
{9253}{9403}pomagaj�cy cia�u w trawieniu i|wykorzystaniu zdobytych sk�adnik�w.
{9438}{9518}Surowy pokarm powinien wi�c|by� cz�ci� diety ka�dego.
{9521}{9540}/Phillip Day|/Dziennikarz �ledczy i pisarz
{9544}{9641}Kiedy gotujesz jedzenie system immunologiczny|reaguje na nie jak na toksyny.
{9645}{9683}Wi�kszo�� ludzi o tym nie wie.
{9686}{9780}Krew przechodzi w proces|leukocytozy trawiennej,
{9783}{9831}kt�ry uaktywnia bia�e krwinki
{9834}{9890}przeciwko zjadanemu|gotowanemu po�ywieniu.
{9893}{9989}Prawdopodobnie dlatego, �e proces|gotowania zniekszta�ca struktur� �ywno�ci
{9992}{10125}w taki spos�b, �e cia�o go nie|rozpoznaje i traktuje je jako toksyn�.
{10128}{10268}To nie za dobrze gdy cia�o tak|traktuje pokarm, kt�ry ma go od�ywi�.
{10271}{10374}By� szwajcarski doktor Paul Kouchakoff,|kt�ry pierwszy wykaza� w latach 30'
{10378}{10524}�e je�li twoja dieta sk�ada si�|z ponad 51% gotowanego jedzenia,
{10530}{10578}to cia�o zareaguje na nie tak,
{10581}{10676}jakby zosta�o zaatakowane|przez obcy organizm.
{10680}{10794}Kouchakoff pierwszy|wykaza�, �e je�li dieta
{10800}{10883}sk�ada si� z ponad 51%|surowego po�ywienia,
{10887}{11008}to nie wyst�pi leukocytoza, czyli nie|zaistnieje reakcja bia�ych krwinek.
{11012}{11144}System odporno�ciowy nie b�dzie wi�c|aktywowany przez fa�szywy alarm.
{11147}{11240}Poniewa� obecnie borykamy si� z tyloma|problemami uk�adu odporno�ciowego,
{11244}{11357}powinni�my zadba�, by co najmniej|51% ka�dego posi�ku by�o surowe,
{11360}{11404}by�my nie musieli przeci��a�
{11407}{11470}i tak ju� nadwyr�onego|systemu immunologicznego.
{11474}{11520}/Dr Dan Rogers|/Lekarz i naturoterapeuta
{11523}{11622}Jak mo�esz budowa� budynek|maj�cy przetrwa� 100 lat,
{11626}{11681}je�li u�ywasz|kiepskich materia��w.
{11684}{11722}Podobnie jest z cia�em.
{11725}{11837}Jak ma wytrzyma� d�ugie|i przyjemne �ycie,
{11842}{11918}je�li nie dajesz mu|w�a�ciwego budulca.
{11922}{11974}Wszyscy wiemy, �e|jeste�my tym co jemy.
{11978}{12048}Je�li jesz �mieci, to|b�dziesz �mietnikiem.
{12051}{12139}Jest to chroniczne niedo�ywienie,|bo o to tutaj chodzi.
{12142}{12189}Dlatego ludzie s� zm�czeni.
{12192}{12248}Nie powinni�my by�|zm�czeni po po�udniu.
{12251}{12328}Powinni�my by�|t�tni�cy �yciem.
{12331}{12456}Ludzie w naturalny spos�b|odkrywali super-�ywno��.
{12459}{12556}Odkryli, i� niekt�re ro�liny maj�|nies�ychanie silne w�a�ciwo�ci
{12560}{12655}witamin, minera��w i innych|sk�adnik�w oraz enzym�w,
{12658}{12783}kt�re wyd�u�a�y nasze �ycie,|wyg�adza�y sk�r� itp.
{12916}{13059}Spirulina spo�ywana by�a w Meksyku,|jako g��wne �r�d�o protein od 5000 lat.
{13062}{13149}Ma ona najwy�sz� zawarto��|protein na �wiecie.
{13152}{13256}Instytut Maxa Plancka|odkry�, �e 50% protein
{13260}{13337}z ka�dej �ywno�ci ginie|podczas gotowania.
{13341}{13441}Dlatego ro�linne �r�d�a|bia�ka z super-�ywno�ci,
{13444}{13523}b�d� kluczowym pokarmem|w przysz�o�ci.
{13527}{13607}Bo mo�emy czerpa� z nich|wszystkie potrzebne nam bia�ka,
{13610}{13752}nie zniszczone przez ogrzewanie|i s� ca�kowicie przyswajalne.
{13770}{13870}Mog� by� �atwo rozpuszczone -|o to chodzi w przyswajalno�ci.
{13874}{13989}Ile energii potrzebuje cia�o, by rozpu�ci�|spirulin� i rozprowadzi� po ciele?
{13993}{14028}Rozpuszcza si�|ona b�yskawicznie,
{14031}{14106}wi�c proces docierania sk�adnik�w|do kom�rek jest szybki.
{14110}{14251}Ale stek wymaga nies�ychanej ilo�ci|energii, by zosta� rozpuszczony
{14254}{14325}i sta� si� przyswajalny|przez system trawienny.
{14328}{14487}Super-�ywno�� mo�e da� wyj�tkowe|warto�ci cia�u dla dobrego samopoczucia.
{14624}{14758}Ziarna kakaowca wygrywaj� ze wszystkim|pod wzgl�dem zawarto�ci minera��w
{14762}{14863}To najlepsze na �wiecie|�r�d�o magnezu, chromu,
{14866}{14971}s� najwi�kszym naturalnym|�r�d�em �elaza,
{14975}{15050}najprawdopodobniej jest to|najlepsze �r�d�o manganu,
{15054}{15160}s� jednym z najlepszych|�r�de� cynku, miedzi.
{15163}{15266}Wszystkie sk�adniki potrzebne dla zdrowego|metabolizmu s� w ziarnach kakaowca.
{15269}{15332}S� te� jednym z najlepszych|�r�de� witaminy C,
{15336}{15387}jednak �adna czekolada|jej nie zawiera,
{15390}{15459}poniewa� wysoka temperatura|w produkcji j� niszczy.
{15462}{15539}Zawiera najwy�sz�|dawk� antyoksydant�w,
{15543}{15658}wi�c je�li zrobimy u�ytek z tego,|co wiemy na temat od�ywiania,
{15661}{15744}�e antyoksydanty chroni�|nas przed uszkodzeniem DNA,
{15747}{15854}wirusami, rakiem,|chorobami sk�ry itd.
{15886}{15970}to albo wybierzemy|do jedzenia to,
{15974}{16030}albo wybierzemy tamto.
{16033}{16156}Mo�emy wybra� najstraszniejsz�,|zup� chemikali�w,
{16191}{16288}albo super-�...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin