Ryż z warzywami, delikatne pulpeciki.doc

(27 KB) Pobierz
Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

 

20 dag ryżu parabolicznego lub długoziarnistego,

1 spora marchewka,

1/2 szkl. zielonego groszku mrożonego,

1/2 puszki kukurydzy,

1 łyżka masła,

sól.

 

   Ryż ugotować w sporej ilości osolonej wody. Przecedzić przez sitko, przelać gorącą wodą i odsączyć. Jeżeli jest to ryż w woreczkach, po wyjęciu również przelać gorącą wodą.

   Marchewkę obrać i pokroić w centymetrową kostkę. Kukurydzę przepłukać wodą. W rondlu rozgrzać masło, dodać marchewkę i mrożony groszek, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem, aż cała woda wyparuje. Jarzynki powinny zmięknąć. Dodać kukurydzę i chwilę razem smażyć - cały czas mieszając. Dodać ryż, dokładnie wymieszać i zdecydowanie podgrzać.

Podawać do delikatnych pulpecików.

 

Delikatne pulpeciki

 

50 dag mielonego mięsa wołowego,

1 cebula,

1 jajko,

1 czerstwa bułeczka (lub ok. 3 łyżki bułki tartej),

sól, pieprz,

mąka.

 

Sos:

2 łyżki masła,

2 łyżki mąki,

500 ml wywaru z mięsa,

2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

sól, pieprz.

 

   Bułkę zalać niewielką ilością letniej wody i odstawić na kilka minut, po czym dokładnie odcisnąć. Mięso przełożyć do miski, dodać zmasakrowaną bułkę (lub bułkę tartą), obraną i startą cebulę (lub bardzo drobno posiekaną), jajko, sól i pieprz. Masę mięsną dobrze wyrobić, po czym uformować z niej nieduże okrągłe pulpety. Na talerz przesiać kilka łyżek mąki, po czym delikatnie obtoczyć w niej wszystkie mięsne kuleczki.

   W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić pulpety i gotować 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do miski. 500 ml wywaru przecedzić i przeznaczyć do sosu.

   W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę - cały czas mieszając. Wlać wywar z mięsa i zagotować. Dodać posiekaną natkę i doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 3 minut, po czym dodać mięso i mocno podgrzać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin