Pierś indyka z suszonymi pomidorami i pesto.doc

(26 KB) Pobierz
Pierś indyka z suszonymi pomidorami i pesto

Pierś indyka z suszonymi pomidorami i pesto

 

1 kg piersi indyczej,

1 łyżka oleju.

Sos:

1 op. sosu białego (gotowca z torebki - polecam Knorra),

2 cebule drobno posiekane,

½ szkl. czerwonego wytrawnego wina,

½ łyżeczki pesto,

2 łyżki masła,

sól, pieprz.

Farsz:

22,5 dag siekanego mięsa z indyka,

3 łyżki pesto,

5 łyżek drobno posiekanych suszonych pomidorów z oliwy,

½ łyżeczki czosnku granulowanego,  

sól, pieprz. 

 

  Mięso umyć, osuszyć i ostrym nożem naciąć wzdłuż, nie przecinając do samego końca. Składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem wg własnego widzimisię. Gotowy farsz ułożyć na jednej połówce mięsa, po czym przykryć drugą jego częścią. Całość uformować w ładny, foremny kawałek, oprószyć delikatnie solą i pieprzem i związać bawełnianą nicią. W kolorze białym. Brytfannę natłuścić olejem i włożyć do niej mięso. Wlać 50 ml wody i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 160˚C ok. 1,5 godziny. Raz na jakiś czas polać mięso tworzącym się sosem.

   Wyjąć mięso i odłożyć przykryte folią aluminiową na ok. 15 minut. W tym czasie do brytfanny wlać wino i zagotować zeskrobując z dna naczynia powstały sos.

W rondelku na rozgrzanym maśle zeszklić delikatnie drobno posiekaną cebulkę. Wlać przygotowany wg przepisu biały sos i przecedzoną przez sitko zawartość brytfanny. Dodać pesto, doprawić i gotować kilka minut.    Mięso pokroić w plastry, podawać z sosem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin