Pierś indyka i ta papryka, kurczak po polinezyjsku.doc

(28 KB) Pobierz
Pierś indyka i ta papryka

Pierś indyka i ta papryka

 

1 pierś z indyka (ok. 0,8-1 kg),

2 strąki czerwonej papryki,

2 strąki zielonej papryki,

2 średnie cebule,

4 ząbki czosnku,

4 łyżki oleju,

2 łyżki octu winnego,

sól, pieprz, pieprz cayenne.

 

  Papryki przekroić wzdłuż na 3 części, po czym oczyścić dokładnie z pestek. Wrzucić do wrzątku i gotować 5 minut. Wyjąć, przelać zimną wodą, obrać i pokroić w paseczki.

   Cebule i czosnek obrać. Cebule przekroić na pół i pokroić w piórka. Czosnek pokroić na plasterki, a te w słupki. Całość zeszklić na patelni na 3 łyżkach oleju. Dodać paprykę, chwilę podgrzać, po czym połowę odłożyć. Do reszty wlać ocet winny. Doprawić na pikantnie solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 10 minut.

   Mięso umyć, osuszyć i naciąć w nim kieszeń. Nadziać papryką z patelni, natrzeć solą i pieprzem i związać bawełnianą nitką. W brytfannie rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, zdjąć z ognia i włożyć mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 200˚C przez 1,5 godziny - koniecznie pod przykryciem. Mięso będzie bardzo soczyste.

   Pozostawioną paprykę przełożyć na patelnię tuż przed końcem pieczenia, podlać 2-3 łyżkami wody, doprawić solą i pieprzem, pozostawić na małym ogniu na ok. 5-10 minut, często mieszając. Gotowe mięso pokroić w plastry. Podawać z ryżem w jakim bądź kolorze i oczywiście z resztą gorącej już papryki.

 

Kurczak po polinezyjsku

 

1 łyżeczka soli,

1 łyżeczka papryki (jaką kto woli - ja daję pół na pół - słodkiej i ostrej),

½ szkl. mąki,

1 kurczak (mogą być i same filety - byle 4),

olej lub oliwa do smażenia.

Sos:

1 szkl. soku pomarańczowego,

1 łyżka brązowego cukru,

2 łyżki octu winnego,

1 łyżeczka bazylii,

½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,

4-6 połówek brzoskwiń z puszki 

 

   Kurczaka umyć i osuszyć, zdjąć koniecznie skórę i podzielić na 8 części. Wymieszać mąkę z solą i papryką, po czym obtoczyć w niej mięso. Rozgrzać tłuszcz w dużej głębokiej patelni (w przepisie jest go aż ½ szklanki), podsmażyć na nim kurczaka ze wszystkich stron.    Wymieszać w miseczce sok pomarańczowy, cukier, ocet winny, bazylię i gałkę muszkatołową. Dodać do kurczaka, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez 35-40 minut. Dodać pokrojone w plasterki brzoskwinie i dusić jeszcze 5minut. Świetnie smakuje z ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin