Tatrzański kociołek, szynka w sosie maderowym.doc

(24 KB) Pobierz
Tatrzański kociołek

Tatrzański kociołek

 

Składniki:

1 kg – mięsa wołowego przerośniętego bez kości,

10 dag - wędzonej słoniny,

0,5 szklanki – papryka mielona,

1 łyżeczka kminku,

 

pokrojone w kostkę :

1 - seler,

1 - marchewkę,

1 - korzeń pietruszki,

1 - zieloną papryka,

2 – cebule

 

0,5 szklanki ryżu,

pomidory z puszki,

szklanka kiszonej kapusty

woda,

sól, pieprz

 

słoninę roztapiamy w podgrzanym garnku i po stopieniu dodajemy pokrojoną cebulę do zeszklenia i dosypujemy mielonej papryki tak by się utworzyła sos cebulowo paprykowy,

po czym dodajemy mięso pokrojone w grube kawałki ok. 4-5 cm wielkości i całość zrumieniamy bez wody.

do obsmażonego mięsa dodajemy niedużą ilość wody (można ją dolać później)

po ok. 1 godz. duszenia dodajemy kminek i seler, marchewkę, zieloną paprykę, korzeń pietruszki, ryż surowy, dodajemy więcej wody oraz pomidory,

doprawiamy solą i pieprzem.

kiszoną kapustę, jeśli jest zbyt długa posiekamy i dodajemy ją po ok. 10 min. gotowania całej potrawy do niej i całość gotujemy jeszcze ok. 10 – 20 min.

 

Szynka w sosie maderowym

 

Składniki:

4 filety z szynki

100 g masła

250 ml madery

1 łyżeczka miodowej musztardy

słodka śmietanka

sól, pieprz

 

Wyciąć filety z szynki, posolić, popieprzyć. Pozostawić na 15 minut.

Obsmażyć szybko na maśle ( po 2-3 minuty z obu stron).

Wlać wino i dusić w nim szynkę do miękkości. Można ją flamirować.

Gdy wino zagęści się, zdjąć mięso z patelni.

Do sosu dodać musztardę miodową i wlać słodką śmietankę.

Wymieszać, zagotować.

Dodać zmielony pieprz. Wyłączyć gaz.

Szynkę polać sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin