Pierogi szwedzkie.doc

(21 KB) Pobierz
Pierogi szwedzkie

Pierogi szwedzkie

 


50g mąki
150ml wody
12g drożdży świeżych
1łyżka miodu
Sól, czarnuszka


Drożdże rozpuścić w 40ml wody, dodać miód, 1łyżkę mąki i odstawić na 15min. Dodać resztę mąki z wodą. Ciasto ma być średnio miękkie, odstawić do wyrośnięcia na ok 1godzinę.


Farsz:
250g pieczarek
1 cebula
Jajko do smarowania
Sól, pieprz, ostra papryka, czarnuszka do posypania


Pieczarki podsmażyć na maśle z oliwą, doprawić solą i pieprzem, wyjąć i drobniutko pokroić. Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć a potem dodać do pieczarek. Jeszcze raz doprawić z dodatkiem papryki i pieprzu. Farsz ma być ostrawy ale proszę dostosować do swojego smaku.
Ciasto wałkować cienko i kroić pasy 6x23cm (ale jeszcze się rozciągły w czasie robienia), rozłożyć farsz i zwijać ostrożnie, potem dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną soli, posypać czarnuszką i piec ok 15min w 180°.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin