Pierogi szwedzkie
50g mąki150ml wody12g drożdży świeżych1łyżka mioduSól, czarnuszka
Drożdże rozpuścić w 40ml wody, dodać miód, 1łyżkę mąki i odstawić na 15min. Dodać resztę mąki z wodą. Ciasto ma być średnio miękkie, odstawić do wyrośnięcia na ok 1godzinę.
Farsz:250g pieczarek1 cebulaJajko do smarowaniaSól, pieprz, ostra papryka, czarnuszka do posypania
Pieczarki podsmażyć na maśle z oliwą, doprawić solą i pieprzem, wyjąć i drobniutko pokroić. Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć a potem dodać do pieczarek. Jeszcze raz doprawić z dodatkiem papryki i pieprzu. Farsz ma być ostrawy ale proszę dostosować do swojego smaku.Ciasto wałkować cienko i kroić pasy 6x23cm (ale jeszcze się rozciągły w czasie robienia), rozłożyć farsz i zwijać ostrożnie, potem dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną soli, posypać czarnuszką i piec ok 15min w 180°.
dr100