dla 4-6 osób
500g grzybów (mogą być pieczarki), 2 cebule, vegeta, 1 łyłka oliwy, sol, pieprz, CIASTO:, 500g ugotowanych i zmielonych ziemniaków, 200g maki, 1/2 lyzeczki soli, 1 jajko, olej do smazenia,
czas przygotowania: do 45 min
FARSZ:
Grzyby i cebule oczyscic, pokroic .Na oliwie zeszklic cebule, dodac grzyby, dusic do odparowania. Doprawic sola, pieprzem i vegeta, ostudzic. CIASTO:
Ziemniaki polaczyc z maka, jajkiem i sola. Wyrobic na jednolita mase. Nastepnie formowac rulony, kroic na kawalki 3 cm. Zrobic placek , na kazdy polozyc farsz, zlepic, uformowac kotlety. Usmazyc na zloty kolor (smazyc na mocno rozgrzanym oleju).Podawac z sosem grzybowym i surowka. Smacznego:)
dr100