Schab w galarecie -------------------------------------------------------------------------------- Skladniki: Schab ugotowany lub upieczony 40 dag. -------------------------------------------------------------------------------- Galareta : Kosc ze schabu Kosci cielece 30 dag Marchew srednia 1 szt. Pietruszka 1 szt. Seler maly 1 szt. Cebula mala 1 szt. Por maly 1 szt. Bialka 2 szt. Zelatyna 2 dag. Lisc laurowy,2 ziarenka ziela angielskiego,3 ziarenka pieprzu naturalnego Sok z cytryny lub ocet,sol Woda -------------------------------------------------------------------------------- Przepis: Kosci oplukac i wraz z oczyszczonymi warzywami wlozyc do zimnej osolonej wody i ugotowac,dodajac listek laurowy,ziele angielskie i ziarnka pieprzu.Gotowac na wolnym ogniu ok.3 godzin.Aby warzywa nie rozgotowaly sie nalezy je nieco predzej wyjac z wywaru.Wywar odcedzic i wystudzic.Przygotowac cedzak i wylozyc go zwilzonym w wodzie plotnem.Do zimnego wywaru (ok.1/2litra) wlac lyzeczke soku z cytryny,bialka z rozpuszczona w niewielkiej ilosci wody zelatyna,po czym calosc ubic mocno trzepaczka do jaj lub mikserem.Po ubiciu stopniowo ogrzewac i doprowadzic do chwilowego zagotowania.Zdjac z ognia na brzeg plyty pieca do momentu sklarowania sie galarety,nastepnie usunac powstala piane z powierzchni galarety.Po chwili powolnym ruchem przecedzic przez przygotowany cedzak. Schab pokroic w cieniutkie plasterki i ulozyc dekoracyjnie na dnie polmiska.Do dekoracji przybrac listkami zielonego selera lub pietruszki oraz pokrojonymi karbowanym nozem wyjetymi z wywaru warzywami korzeniowymi.Tymczasem galareta powinna sie nieco przestudzic po uprzednim przyprawieniu jej sola i odrobina soku z cytryny.Gdy galareta zacznie lekko gestniec,lecz bedzie nadal w stanie cieklym,nalezy wlac ja na przygotowany polmisek ze schabem i pozostawic do calkowitego zastygniecia w chlodnym miejscu.
rycombel2