Kasza krakowska z mięsem drobiowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Kasza krakowska z miêsem drobiowym

Kasza krakowska z mięsem drobiowym

 

Składniki:

szklanka kaszy krakowskiej

białko

pół kurczaka

2 łki oleju

20 dag pieczarek

2 kieliszki białego wytrawnego wina

2 łki posiekanego koperku

oregano

l

pieprz

 

Kaszę dokładnie wymieszaj z białkiem, rozcierając grudki ł, po czym wsyp do półtorej szklanki osolonego wrzątku i gotuj kilka minut w odkrytym naczyniu. Gdy kasza wchłonie płyn, wstaw ją pod przykryciem do piekarnika.

 

Posól obrumienionego na oleju kurczaka, posyp go oregano i uduś, podlewając winem. Pod koniec dodaj umyte, obrane i poszatkowane pieczarki. Gdy mięso będzie już miękkie, oddziel je od kości i pokrój (wraz ze skórką) na wąskie paski.

 

Teraz dodaj kaszę, wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i koperkiem.

 

Kaszę możesz podawać prosto z patelni lub zapiec ją w piekarniku - wówczas dobrze jest rozł na niej kilka plasterków żółtego sera.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin