Babka gryczana z sosem z tofu.doc

(21 KB) Pobierz
Babka gryczana z sosem z tofu

Babka gryczana z sosem z tofu
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
200 g kaszy gryczanej,
400 ml wrzacej wody,
200 g kartofli,
200 g pieczarek,
200 g porow,
3 lyzki masla,
1 lyzeczka majeranku,
1 lyzeczka slodkiej papryki,
3 lyzki smietany,
sol, pieprz,
swieze ziola do przybrania np. rzezucha lub skielkowana rzodkiewka.
Sos:
200 g jedwabistego tofu,
100 g bialego smietankowego serka.
4 lyzki smietanki lub jogurtu,
1/2 lyzeczki kurkumy lub curry,
2 lyzeczki musztardy.

1. W garnku rozgrzac 2 lyzki masla, wsypac kasze, prazyc mieszajac, az ziarenka
wchlona tluszcz i lekko sie przyrumienia. Zalac wrzaca woda. Gdy kasza
wchlonie cala wode, przykryc garnek, gotowac na malym ogniu 20 min.
2. Jarzyny obrac, oplukac. Kartofle pokroic w kostke, ugotowac. Pory i pieczarki pokroic w plasterki, dusic na 1 lyzce masla.
3. Ugotowana kasze wymieszac z kartoflami. Dodac pory, pieczarki, przyprawy,
smietane i sol. Przelozyc do posmarowanej formy w ksztalcie babki z otworem
w srodku. Wyrownac powierzchnie, przykryc folia aluminiowa. Piec 30 min w
temp. 180żC.
4. Przygotowac sos: tofu i serek zmiksowac z przyprawami. Wlac do garnka i podgrzac na parze. Nie gotowac, gdyz moze sie zwazyc.
5. Upieczona babke przelozyc na polmisek, przybrac rzezucha. Sos podac oddzielnie. Zamiast sosu mozna podac kwasna smietane.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 62.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin