Babka gryczana z sosem z tofuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.200 g kaszy gryczanej,400 ml wrzacej wody,200 g kartofli,200 g pieczarek,200 g porow,3 lyzki masla,1 lyzeczka majeranku,1 lyzeczka slodkiej papryki,3 lyzki smietany,sol, pieprz,swieze ziola do przybrania np. rzezucha lub skielkowana rzodkiewka.Sos:200 g jedwabistego tofu,100 g bialego smietankowego serka.4 lyzki smietanki lub jogurtu,1/2 lyzeczki kurkumy lub curry,2 lyzeczki musztardy.1. W garnku rozgrzac 2 lyzki masla, wsypac kasze, prazyc mieszajac, az ziarenkawchlona tluszcz i lekko sie przyrumienia. Zalac wrzaca woda. Gdy kaszawchlonie cala wode, przykryc garnek, gotowac na malym ogniu 20 min.2. Jarzyny obrac, oplukac. Kartofle pokroic w kostke, ugotowac. Pory i pieczarki pokroic w plasterki, dusic na 1 lyzce masla.3. Ugotowana kasze wymieszac z kartoflami. Dodac pory, pieczarki, przyprawy,smietane i sol. Przelozyc do posmarowanej formy w ksztalcie babki z otworemw srodku. Wyrownac powierzchnie, przykryc folia aluminiowa. Piec 30 min wtemp. 180żC.4. Przygotowac sos: tofu i serek zmiksowac z przyprawami. Wlac do garnka i podgrzac na parze. Nie gotowac, gdyz moze sie zwazyc.5. Upieczona babke przelozyc na polmisek, przybrac rzezucha. Sos podac oddzielnie. Zamiast sosu mozna podac kwasna smietane.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 62.
rycombel2