Pierogi lubelskie.rtf

(6 KB) Pobierz
Pierogi lubelskie

Pierogi lubelskie

 

Składniki:

1,5 szklanki mąki

żółtko

łka oleju

1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko

duża cebula

25 dag białego sera

10 dag wędzonej słoniny

pół szklanki śmietany 22-proc.

mielona słodka papryka

l

pieprz

 

Zacznij od wyrobienia z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody elastycznego ciasta. Następnie nakryj je tak, by nie obeschło.

 

Cebulę obierz, posiekaj ją i przesmaż na pokrojonej w kostkęoninie. Kaszę, ser i cebulę ze słoniną zmiel w maszynce. Dopraw solą i pieprzem.

 

Rozwałkuj dość cienko ciasto i kieliszkiem lub małą szklaneczką wykrawaj krążki. Nakładaj na nie po łce nadzienia i zlepiaj brzegi, formując pierogi.

 

Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 5-8 minut od wypłynięcia. Po odcedzeniu polej pierożki śmietaną, doprawioną solą i papryką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin