Omlet plonacy z owocamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.8 lyzek pokrojonych swiezych owocow (wisnie, morele, brzoskwinie, sliwki, jablka, gruszki - owoce mniejsze przekrojone na pol, wieksze pokrojone w paski,200 ml syropu waniliowego (przepis "plonace sliwki" w dziale"desery"),50 ml likieru,50 ml rumu.Ciasto omletowe:8 jaj,1 lyzka cukru pudru,szczypta soli,1 lyzka masla do smazenia.1. Pokrojone owoce gotowac na malym ogniu we wrzacym syropie waniliowym 5-7min. Wyjac, osaczyc i odstawic w cieple miejsce. Syrop pozostaly z gotowaniaodparowac o polowe, polaczyc z likierem i zdjac z ognia.2. Jaja ubic starannie z cukrem pudrem i sola. Usmazyc na masle duzy omlet.Ulozyc na nim przygotowane owoce, skropic je zageszczonym syropem wymieszanym z likierem, po czym omlet zlozyc na pol.3. Tuz przed podaniem polac rumem i zapalic.- Do przygotowania tego omletu uzyc mozna rowniez owocow z kompotu, z tym zenalezy obgotowac je w syropie znacznie krocej.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 46.
rycombel2