Fattoush.doc

(44 KB) Pobierz
Fattoush

Fattoush

Zobacz filmobejrzyj film

Fattoush to orzeźwiająca sałatka prosto z Libanu i Syrii. Po polsku jej nazwę tłumaczy się jako "namoczony chleb". Arabski chlebek - pitę - miesza się z warzywami i ziołami polanymi cytrynowo-czosnkowym sosem na bazie oliwy. Fattoush pięknie pachnie miętą i rozmarynem. Uwaga, użyj do tej sałatki tylko świeżych ziół! To od nich zależy końcowy efekt. Fattoush znakomicie nadaje się na przystawkę w upalne letnie popołudnie.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 min.

Jak to zrobić:
1. Rozkrój w poprzek pitę na dwie pajdy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Wyjmij, kiedy chlebek nabierze złotego koloru i stanie się chrupiąca.
2. Odetnij końcówki z ogórka, przekrój wzdłuż na 4 części. Wykrój pestki i pokrój w drobną kostkę.
3. Szalotkę posiekaj w cieniutkie półplasterki i przełóż do miski z ogórkiem.
4. Pomidory pokrój na 4 części i dodaj do reszty składników.
5. Posiekaj pietruszkę, kolendrę i miętę.
6. Z rozmarynu obierz listki i drobno go pokrój.
7. Czosnek posiekaj, posól i przetrzyj go na miazgę krawędzią noża. Przełóż go do osobnej miski.
8. Dodaj sok wyciśnięty z cytryn i oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie.
9. Do sosu pokrusz drobno pitę i znów zamieszaj.
10. Wrzuć warzywa do sosu, na koniec dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.

Bon appetit!

drukować

Produkty potrzebne do przepisuProdukty potrzebne do przepisu

Fattoush

·         Fattoush:

·         1 chleb pita

·         2 pomidory

·         1 duży ogórek

·         2 cebulki szalotki

·         2 gałązki rozmarynu

·         1/2 pęczka natki pietruszki

·         1/2 pęczka mięty

·         1/2 pęczka kolendry

·         3 cytryny

·         1/2 szklanki oliwy z oliwek

·         4 ząbki czosnku

·         sól i pieprz do smaku

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin