Przygotowanie:makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Marchewkę z groszkiem gotować 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plastry o grubości około ½ cm, a następnie w paski 2-3 cm długie. Ogórek pokroić podobnie jak kiełbasę, ale cieniej. Cebulę pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Majonez połączyć z jogurtem i wymieszać z makaronem, kiełbasą, warzywami i zieleniną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać ozdobioną ósemkami jajek i pomidorów. Składniki:250 g makaronu (kolanka, rurki), ½ opakowania (250 g) mrożonej marchewki z groszkiem, 200 g kiełbasy (drobiowa, mortadela, parówkowa) 1 ogórek kiszony (może być mało solny), 1 nieduża cebula, po 1 niedużym strąku papryki zielonej i czerwonej, ½ szklanki majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, po 1 łyżce koperku i natki pietruszki, sól, pieprz czarny, koperek, natka pietruszki, pieprz czarny.
rycombel2