TeppanyakiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.500 g dobrej wolowiny,2 cebule,8 grzybow aromatycznych, prawdziwkow lub pieczarek,2 zielone papryki,2 pomidory (niezbyt miekkie),2 baklazany lub male cukinie,pedy bambusa,kielki sojowe,olej.Sos:1/2 filizanki sosu sojowego,1/4 filizanki mirinu (biale wytrawne wino),1,5 lyzeczki cukru,1/2 lyzeczki startego swiezego imbiru.Przyprawy:musztarda, sos worcester, tarta biala rzepa.1. Pociac mieso na dosc grube plastry, lekko zbic reka na desce, lekko natluscic, posolic, odstawic na 10 min. w chlodne miejsce.2. Jarzyny oczyscic, umyc, pokroic: baklazana w pionowe plastry, cukinie w poprzeczne, cienkie, pomidora i cebule w poprzeczne, dosc grube, kapeluszegrzybow ponacinac na krzyz.3. Rozgrzac gruba patelnie i piec na odrobinie tluszczu najpierw jarzyny - azsie lekko zbrazowia na powierzchni (odkladajac gotowe w cieple miejsce), anastepnie mieso - uwazajac, aby go nie upiec zbyt mocno.4. Ulozyc dekoracyjnie skladniki (nie mieszajac jednych z drugimi) na szerokiejtacy lub polmisku, podawac natychmiast.5. Osobno podawac w malych czarkach sos oraz wszystkie przyprawy, ktorymi kazdyindywidualnie przyprawia skladniki potrawy nabierane kolejno paleczkami (lubwidelcem).Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 54.
rycombel2