Grzybek tybetański.doc

(41 KB) Pobierz
W wyglądzie przypomina bardziej kalafior lub posklejany ryż niż grzybka, ze względu na biały kolor i budowę nazywany jest także śnieżnym lotosem

Grzybek tybetański

 

W wyglądzie przypomina bardziej kalafior lub posklejany ryż niż grzybka, ze względu na biały kolor i budowę nazywany jest także śnieżnym lotosem. Przyrządzony z niego napój w smaku przypomina kefir lub maślankę. Jednak nie ze względu na walory smakowe stał się tak niezwykle popularny. Ten tajemniczy grzybek posiada właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne, antynowotworowe i przeciwzapalne a dodatkowo poprawia odporność
i gwarantuje długowieczność. Ludność Kaukazu należy do długowiecznych, dożywają
w zdrowiu bardzo sędziwego wieku, 100-115 lat nie należy do rzadkości.

 

Grzybek Tybetański został odkryty przypadkiem wiele wieków temu przez górali
z Kaukazu, choć nie wiadomo kiedy dokładnie, gdyż źródła podają różne daty. Jego zdrowotnymi właściwościami cieszono się nie tylko w górach Kaukazu, ale również
w Chinach, Tybecie i Indiach. Wierzono, że to właśnie dzięki nim człowiek może przeżyć ponad 100 lat. Podobno do Polski został przywieziony przez profesora Politechniki Gliwickiej, który w trakcie swojego pięcioletniego pobytu w Indiach ciężko chorował na raka wątroby. Chory poddał się alternatywnemu leczeniu – mnich tybetański podawał mu napar
z tego tajemniczego grzybka, dzięki któremu mężczyzna cudownie ozdrowiał. Kiedy wracał do Polski, mnich ofiarował mu szczep tego grzybka. Trudno w to uwierzyć , a jednak informację o jego antyrakowych właściwościach potwierdzają liczne wypowiedzi
na międzynarodowych forach. Osoby stosujące kurację tybetańską cieszą się dobrym zdrowiem i polecają grzybka innym. Powstały strony poświęcone grzybkowi tybetańskiemu, a także można zakupić książkę odkrywającą tajniki tego naturalnego fenomenu w dziedzinie medycyny.

 

O szczep grzybka warto popytać znajomych, którzy podróżują na Daleki Wschód,
ale można zakupić go również na Allegro. Kiedy już zdobędziesz sczep, możesz założyć własną hodowlę, jednak pamiętaj aby przy tym nie używać metalowych przedmiotów.
Z grzybka można przyrządzić bardzo zdrowy napój w smaku i wyglądzie przypominający kefir. Jednak jest dużo zdrowszy od kefiru, napój przygotowany z grzybka tybetańskiego stanowi unikalne symbiotyczne połączenie wielu bakterii i drożdży. Dzięki temu grzybek ten posiada mnóstwo leczniczych właściwości.

 

Dla kobiet

W czasie wizyt u ginekologa niejednokrotnie słyszysz od lekarza, że powinnaś codziennie pić na przykład: jogurt, maślankę??? Nie jesteś bezbronna wobec grzybów
i bakterii, które powodują stany zapalne w miejscu intymnym. Ma ono swoich osobistych ochroniarzy - pałeczki kwasu mlekowego. To bakterie, które nie tylko ci nie szkodzą,
ale wręcz dbają o zdrowie. To właśnie one trzymają w ryzach chorobotwórcze drobnoustroje żyjące w pochwie, takie jak gronkowiec złocisty, Escherichia coli, paciorkowce, niektóre grzyby. Pałeczki kwasu mlekowego udaremniają ataki mikrobów z zewnątrz. Nadają twoim miejscom intymnym kwaśny odczyn (pH pochwy wynosi 3,8-4,2), zabójczy dla wielu drobnoustrojów. Pałeczki kwasu mlekowego powinny stanowić 80% wszystkich bakterii bytujących w pochwie - wówczas masz prawidłową florę bakteryjną, która chroni cię przed infekcjami. Najlepsze wyjście - pić regularnie napój mleczny z grzybka tybetańskiego zawierający bakterie kwasu mlekowego.

 

 

 

 

Wpływ grzybka tybetańskiego na zdrowie:

·         reguluje i poprawia przemianę materii w organizmie,

·         zapobiega zaparciom,

·         leczy choroby układu pokarmowego, m.in. dolegliwości trawienne, wrzody żołądka
i dwunastnicy,

·         leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki,

·         rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych,

·         reguluje ciśnienie tętnicze i poziom glukozy we krwi,

·         zapobiega chorobom serca,

·         jest probiotykiem,

·         leczy stany zapalne,

·         hamuje wzrost komórek nowotworowych,

·         wytwarza interferon o działaniu antywirusowym,

·         leczy choroby narządów wewnętrznych: wątroby, trzustki, śledziony, nerek, pęcherza moczowego,

·         rozpuszcza kamienie w woreczku żółciowym,

·         hamuje proces starzenia,

·         łagodzi skutki stresu i zmęczenia,

·         zewnętrznie: łagodzi ból i oparzenia słoneczne,

·         pomaga walczyć z bezsennością,

·         poprawia libido,

·         wzbogaca mleko w szereg niezbędnych do funkcjonowania witamin stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło.

 

Dzięki temu wszechstronnemu zastosowaniu w naturalnej medycynie grzybek zyskał sobie już mnóstwo wielbicieli, stosowany jest także w kuracjach kosmetycznych. Przy tym polecany jest dla dzieci. Kuracja tybetańska jest bardzo prosta: przyrządzony z niego kefir należy pić przez 20 dni, następnie zrobić 10 dni przerwy i ponownie wrócić do kuracji. Cykl taki możemy powtarzać przez dłuższy okres czasu, nawet parę lat. Robienie przerw nie jest konieczne. Ale organizm może się uodpornić na działanie grzybka, więc po przerwie substancje lecznicze działają lepiej.

 

Nieco trudniejsza jest hodowla grzybka tybetańskiego, gdyż należy poświęcać mu dużo uwagi. Należy codziennie zalewać go świeżym mlekiem (w wersji wegańskiej sprawdzi się również mleko sojowe). Nawet jeśli nie spożywamy grzybka, nadal musimy ponawiać te czynności, gdyż bez tego grzybek straci swoje właściwości, zmieni kolor a w konsekwencji obumrze. Należy hodować go w temperaturze pokojowej ok. 18-24 stopni C. Należy pamiętać o tym, że grzybek rozmnaża się i w ciągu 2-3 tygodni powiększa się dwukrotnie a tym samym potrzebuje więcej miejsca. Dzięki temu co jakiś czas możemy podarować szczep komuś bliskiemu, aby i on mógł cieszyć się dobrym zdrowiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodowla grzybka

·         2 łyżeczki grzybka,

·         słoik,

·         szklanka mleka (nie gotowanego),

·         plastikowa lub drewniana łyżka (nie mogą być metalowe)

·         sitko,

·         gaza.

  1. Zalać w słoiku dwie łyżeczki grzybka szklanką mleka. (analogicznie - na 1 łyżeczkę grzybka przypada ok 150ml mleka itd.).
  2. Po 24 godzinach przemieszać go i przecedzić przez sitko.
  3. Grzybka na sitku przepłukać zimną bieżącą wodą. (aż nie będzie pokryty mlekiem,
    a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta).
  4. Ponownie umieścić grzybka w słoiku i zalać na 24 godziny mlekiem. (nie wolno zakręcać słoika, należy go zabezpieczyć gazą).

Napój mleczny produkowany przez drogocennego grzybka przypomina w smaku kefir. Jeżeli staje się bardziej kwaśny niż zwykle oznacza to, że grzybka zaczyna być za dużo. Należy wtedy zwiększyć ilość mleka, rozdzielić bądź pozbyć się części grzybka.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin