Składniki:
ciasto:
- po 5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
- 10 dag cukru
- 8 żółtek
- 4 białka
- pół cukru waniliowego
masa:
- 25 dag maku
- 15 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- łyzka kakao
- 3 łyżki powideł
- 5 dag masła
- 5 dag rodzynek
- 1/4 szkl. slodkiej smietanki
- kieliszek wódki
- zapach rumowy
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i przesiane mąki.
2. Ciasto wylać na prostokątna blache wyłozoną pergaminem. Piec 10 min. w 200 stopniach.
3. Upieczony biszkopt od razu wyjąć, przełożyć na sciereczkę posypaną cukrem pudrem, zdjąć papier i przykryć drugą ściereczką.
4. Mak zalać woda i dotować 30 minut. Rodzynki zalać alkoholem i zapachem.
5. Mak odcedzić i zmielić 3 razy, zmiksować z cukrem, miodem, kakao, powidłami i kilkoma łyzkami smietany.
6. Masę przesmażyć na patelni na maśle. Dodać rodzynki.
7. Biszkopt posmarować masą i przy pomocy ściereczki zwinąć w roladę. Zawinąć w folię i chłodzić 1,5 godziny. Przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.
jokka