Makowa rolada z powidłami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

ciasto:

- po 5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej

- 10 dag cukru

- 8 żółtek

- 4 białka

- pół cukru waniliowego

masa:

- 25 dag maku

- 15 dag cukru

- 2 łyżki miodu

- łyzka kakao

- 3 łyżki powideł

- 5 dag masła

- 5 dag rodzynek

- 1/4 szkl. slodkiej smietanki

- kieliszek wódki

- zapach rumowy

 

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i przesiane mąki.

2. Ciasto wylać na prostokątna blache wyłozoną pergaminem. Piec 10 min. w 200 stopniach.

3. Upieczony biszkopt od razu wyjąć, przełożyć na sciereczkę posypaną cukrem pudrem, zdjąć papier i przykryć drugą ściereczką.

4. Mak zalać woda i dotować 30 minut. Rodzynki zalać alkoholem i zapachem.

5. Mak odcedzić i zmielić 3 razy, zmiksować z cukrem, miodem, kakao, powidłami i kilkoma łyzkami smietany.

6. Masę przesmażyć na patelni na maśle. Dodać rodzynki.

7. Biszkopt posmarować masą i przy pomocy ściereczki zwinąć w roladę. Zawinąć w folię i chłodzić 1,5 godziny. Przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin