Składniki
Ciasto :
1 margaryna
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży
2 jaja
8 dkg cukru
3 łyżki smietany
Masa makowa:
1/2 litra maku
1 szklanka cukru
2- 3 jaja
bakalie
1 słoik smażonych drylowanych wiśni
Sposób wykonania
Mąkę z margaryną posiekac nożem,dodać resztę składników. Zlepic ciasto,podzielić na 3 części.Włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować masę makową. Mak sparzyć,ostudzić, dwukrotnie zemleć.
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mak,skórkę pomarańczową ,rodzynki oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny. Na końcu dać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Przygotować typową prostokątną formę na ciasto,posmarować tłuszczem wyłożyć pergaminem.Rozwałkować pierwszą część ciasta.
Na ciasto "porozrzucać" wiśnie, wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: wiśnie, mak i na wierzch ciasto.
Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.
Piec ok.1 godz. w piekarniku w temp.160 st. C (na termoobiegu).
Po wystudzeniu polukrować.
jokka