Placek makowy.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

Ciasto :

 

1 margaryna

 

1/2 kg mąki

 

5 dkg drożdży

 

2 jaja

 

8 dkg cukru

 

3 łyżki smietany

 

Masa makowa:

 

1/2 litra maku

 

1 szklanka cukru

 

2- 3 jaja

 

bakalie

 

1 słoik smażonych drylowanych wiśni

 

Sposób wykonania

 

Mąkę z margaryną posiekac nożem,dodać resztę składników. Zlepic ciasto,podzielić na 3 części.Włożyć do lodówki.

 

W tym czasie przygotować masę makową. Mak sparzyć,ostudzić, dwukrotnie zemleć.

 

Żółtka utrzeć z cukrem dodać mak,skórkę pomarańczową ,rodzynki oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny. Na końcu dać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

 

Przygotować typową prostokątną formę na ciasto,posmarować tłuszczem wyłożyć pergaminem.Rozwałkować pierwszą część ciasta.

 

Na ciasto "porozrzucać" wiśnie, wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: wiśnie, mak i na wierzch ciasto.

 

Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.

 

Piec ok.1 godz. w piekarniku w temp.160 st. C (na termoobiegu).

Po wystudzeniu polukrować.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin