Makowa strucla z migdałami.doc

(1 KB) Pobierz

10 dag miękkiego masła

150 ml mleka

4 dag drożdży

50 dag mąki

5 dag cukru

szczypta soli

jajko

puszka (425 ml) moreli

25 dag masy makowej

łyżka cukru pudru

10 dag śmietany kremówki

żółtko

8 dag dżemu morelowego

8 dag migdałów

 

W ciepłym mleku rozpuścić masło i drożdże, dodać mąkę, cukier, jajko i sól.

Zagnieść, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia.

Do maku dodać śmietanę kremówkę, żółtko, pokrojone na kawałki morele i 5 migdałów.

Ciasto rozwałkować, posmarować przygotowaną masą makową, boki zagiąć do środka, a brzeg pokrojonymi migdałami.

Ułożyć na blasze, odstawić na l5 minut.

Piec 35 minut w temperaturze 200oC.

Posmarować dżemem, posypać cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin