10 dag miękkiego masła
150 ml mleka
4 dag drożdży
50 dag mąki
5 dag cukru
szczypta soli
jajko
puszka (425 ml) moreli
25 dag masy makowej
łyżka cukru pudru
10 dag śmietany kremówki
żółtko
8 dag dżemu morelowego
8 dag migdałów
W ciepłym mleku rozpuścić masło i drożdże, dodać mąkę, cukier, jajko i sól.
Zagnieść, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia.
Do maku dodać śmietanę kremówkę, żółtko, pokrojone na kawałki morele i 5 migdałów.
Ciasto rozwałkować, posmarować przygotowaną masą makową, boki zagiąć do środka, a brzeg pokrojonymi migdałami.
Ułożyć na blasze, odstawić na l5 minut.
Piec 35 minut w temperaturze 200oC.
Posmarować dżemem, posypać cukrem pudrem.
jokka