Świąteczny PIERNIK PRZEKŁADANY .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty

 

- po 200 g mąki pszennej i żytniej

 

- 300 g miodu

 

- 4 jajka

 

- po 100 g cukru i masła

 

- 1 łyżeczka sody

 

- 1 opakowanie przyprawy do piernika

 

- słoik powideł lub marmolady

 

- kandyzowane owoce (wiśnie lub mieszanka owoców)

 

- rodzynki

 

- polewa czekoladowa lub cukier puder

 

Wykonanie

 

1. Miód zagotować, dodać przyprawę.

 

2. Wodę i połowę cukru gotować, aż cukier zbrązowieje. Ostudzić, dodać do miodu.

 

3. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać na przemian mąki i miód.

 

4. Dodać bakalie, wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

 

5. Ciasto przełożyć do blaszki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.

 

6. Całkowicie ostudzony piernik przekroić na 2 lub 3 cieńsze placki i posmarować powidłami lub konfiturą. Polukrować lub polać polewą czekoladową.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin