Produkty
- po 200 g mąki pszennej i żytniej
- 300 g miodu
- 4 jajka
- po 100 g cukru i masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- słoik powideł lub marmolady
- kandyzowane owoce (wiśnie lub mieszanka owoców)
- rodzynki
- polewa czekoladowa lub cukier puder
Wykonanie
1. Miód zagotować, dodać przyprawę.
2. Wodę i połowę cukru gotować, aż cukier zbrązowieje. Ostudzić, dodać do miodu.
3. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać na przemian mąki i miód.
4. Dodać bakalie, wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
5. Ciasto przełożyć do blaszki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
6. Całkowicie ostudzony piernik przekroić na 2 lub 3 cieńsze placki i posmarować powidłami lub konfiturą. Polukrować lub polać polewą czekoladową.
jokka