Kluski półfrancuskie z truskawkami i malinamiCiasto:15 dag mąki pszennej,1 jajko,3 dag masła lub margaryny,sólMasa:15 dag truskawek lub poziomek,10 dag malin,2 dag margaryny,5 dag cukrubułka tarta i tłuszcz do formyZ masła i jajka utrzeć jednolitą masę. Wsypać mąkę i dodać tyle wody, aby ciasto było niezbyt gęste. W płaskim rondlu zagotować wodę i osolić. Łyżką kłaść kluski na wrzątek i zagotować. Gdy spłyną, odcedzić. Owoce przygotować. Truskawki pokrajać w plastry. Zrumienić bułkę na margarynie, dodać do owoców, posłodzić i wymieszać z kluskami. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, włożyć kluski i zapiec w piekarniku. Podawać posypane cukrem.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
bibliotekaprzechlewo