Kluski zbójeckie.doc

(19 KB) Pobierz
Kluski zbójeckie

Kluski zbójeckie
60 dag ziemniaków,
3 dag tartej bułki,
3 jaja ugotowane na twardo,
10 dag cebuli,
2 jaja,
15 dag mąki,
zielenina
4 dag masła,
sól, pieprz

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować, odcedzić i odparować. Cebulę obrać, opłukać, pokroić, usmażyć, wystudzić, zemleć razem z ziemniakami i jajami, wymieszać z przesianą mąką, tartą bułką, jajami i zieleniną, doprawić do smaku. Łyżka formować podłużne kluski, wkładając do wrzącej wody z dodatkiem tłuszczu, ugotować, odcedzić, wyporcjować i polać masłem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin