Śledź w sosie maślano- migdałowym .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

600 g fileta z matiasa

 

100 g migdałów (płatki)

 

100 g masła

 

1 cytryna

 

100 ml oleju słonecznikowego

 

Świeży koperek i natka pietruszki

 

Mix przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie, cynamon

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie przyprawy łączymy i tłuczemy w moździerzu.

 

Umyte filety dokładnie nacieramy mieszanką przypraw korzennych i schładzamy przez ok. 4 godziny.

 

Migdały prażymy na patelni na złoty kolor, dodajemy masło, sok z cytryny, posiekany koperek oraz natkę pietruszki.

 

Filety śledziowe smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (lub pieczemy 15 minut w 160°C).

 

Rybę układamy na półmisku, zalewamy sosem maślano-migdałowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin