TERMODYNAMIKA.bar.doc

(142 KB) Pobierz
TERMODYNAMIKA

 

                                                                                     

         ZAKŁAD                                                                   Rzeszów, 24.10.2002                  

TERMODYNAMIKI

               PRz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LABORATORIUM

Z   TERMODYNAMIKI

 

 

 

Ćw. Nr 1

TEMAT: Pomiary ciśnień.

 

Data

Ocena

Podpis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II MDT

Gr lab 1413

Gr B

Wiącek  Bartłomiej

Wilgucki  Marcin

Wojnarowski  Damian

Wieczorek Nemezjusz

Winiarski Dariusz

 

 

1.Cel ćwiczenia.

Cechowanie manometrów z elementem spreżystym.

 

2.Opis doświadczenia.

Cechowanie można przeprowadzić metodą pośrednią lub bezpośrednią. Metoda pośrednia polega na porównaniu wskazań manometru ze wskazaniami ciśnieniomierza wzorcowego lub precyzyjnego. Metoda bezpośrednia polega na podłączeniu manometru do ośrodka, którego ciśnienie jest znane i można go zmieniać w zakresie wskazań przyrządu. Obie metody są realizowane za pomocą manometru obciążnikowo- tłokowego.

W ćwiczeniach wykorzystaliśmy metodę bezpośrednią. W pierwszym ćwiczeniu ciśnienie odczytywaliśmy z jednego ciśnieniomierza, a w drugim z dwóch równocześnie.

 

3.Wyniki pomiarów.

 

Ćiśn.

wy-

warte

 

[at]

Ćiśn.

wy-

warte

 

[MPa]

Odczyty na manome-

trze przy ciśnie-

niu

Średnia

wartość

odczytów

 

[MPa]

Błąd bezwzględny

przy ciśnieniu

Błąd bez-

względny

średniej

wartości

odczytów

 

 

rosnącym

[MPa]

malejącym

[MPa]

 

rosnącym

[MPa]

malejącym

[MPa]

 

1

0,098067

0,15

0,15

0,15

0,051934

0,051934

0,051934

2

0,196133

0,25

0,25

0,25

0,053867

0,053867

0,053867

3

0,2942

0,35

0,35

0,35

0,055801

0,055801

0,055801

4

0,392266

0,54

0,54

0,54

0,147734

0,147734

0,147734

5

0,490333

0,65

0,65

0,65

0,159668

0,159668

0,159668

6

0,588399

0,73

0,73

0,73

0,141601

0,141601

0,141601

7

0,686466

0,85

0,85

0,85

0,163535

0,163535

0,163535

8

0,784532

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin