Makowiec.doc

(328 KB) Pobierz

Z podanych składników wychodzą dwa duże makowce.

 

 

 

Rozczyn:

 

50 g drożdży

 

1 łyżka mleka

 

1 łyżka mąki

 

1 łyżeczka cukru

 

 

 

Ciasto:

 

4 żółtka

 

150 g cukru

 

¾ szklanki mleka

 

szczypta soli

 

500 g mąki

 

2 łyżki cukru waniliowego

 

100 g masła

 

 

 

1 puszka masy makowej (można mak robić samemu, ale komu się chce. Ja kupuję masę z Bakalandu - wypróbowana i wg nas najlepsza)

 

2 łyżki miodu

 

Opcjonalnie: dodatkowe bakalie: orzechy, rodzynki, migdały itp.

 

 

 

 

 

Przygotować rozczyn: połączyć cukier z mlekiem, rozmieszać drożdże i dodać mąkę.

 

Żółtka utrzeć z cukrem (najlepiej drewnianą kulą do ucierania ciasta), dodać mąkę, rozczyn i roztopione, ale nie ciepłe masło i pozostałe produkty. Wyrobić na gładkie ciasto.

 

Zostawić na ok 60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

 

Masę makową wymieszać z bakaliami, miodem (można dodać pianę ubitą z 2 białek)

 

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, nałożyć masę makową i zawinąć.

 

Przełożyć na papier na dużej blasze, albo włożyć w dwa korytka wysmarowane masłem i posypane mąką (w korytkach makowiec wyrasta bardziej do góry, bo ograniczają go brzegi i nie jest taki płaski). Zostawić na pół godziny aż podrosną, nakłuć widelcem na całej długości, posmarować wodą albo rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

 

 

 

Piec ok 30-40 minut w 160 – 180 stopni ( my pieczemy zawsze w termoobiegu, więc w tej niższej temperaturze)

 

Po wystygnięciu polukrować.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin