Dodatki
Naturalne Sztuczne(syntetyczne)
zalety: wady: zalety: wady:
„dobra” - zmienny skład -jednorodny, -zła opinia
opinia wśród (wpływ klimatu, powtarzalny i dokładnie -nieznany
konsumentów dojrzałości, sposobu wyspecyfikowany skład wpływ
otrzymywania) -niższa cena w na
-obecność innych porównaniu z ceną zdrowie
składników, barwników naturalnych,
-mała trwałość -duża standardowa
moc barwienia,
-trwałość i odporność
na środowisko,
-różne formy
handlowe preparatów
(proszki, roztwory,
pasty)
Tabela. Zastosowanie barwników naturalnych do barwienia środków spożywczych
Barwnik
Środowisko
pH
Środki spożywcze
Antocyjany
wodne
2
wina, napoje, kisiele
Betacyjany
5
produkty mleczne, lody
Chlorofile
6
lody
Karoteny
tłuszczowe
-
margaryna, koncentraty zup, deserów,
produkty mączne: makaron, ciasta
Tabela. Syntetyczne środki słodzące, słodkość sacharozy =1
E
Substancja
Słodkość
952
Cyklaminiany
30-40
950
Acesulfam-K
120-200
951
Aspartam
160-200
954
Sacharyna
300-600
957
Taumatyna
~2000
959
Neohesperydyna
<2000
margerita090