Chemizacja srodkow zywienia sciaga.doc

(323 KB) Pobierz
z8

8.10.2010

Ochrona zasobów naturalnych:

1. powietrza

2. wody

3. gleby

Ochrona wytworów z udziałem człowieka:

1. roślin

2. zwierząt

3. przemysłu

Bromatologia a ochrona środowiska

Sozotechnika

Tworzenie parków i rezerwatów

Rekultywacja a dewastacja

Dziedziny chemizacji produkcji zwierzęcej (człowiek, zwierzęta, żywność):

1. środowisko, woda, powietrze, gleba

2. hodowla i genetyka, higiena i profilaktyka, żywienie i paszoznawstwo, technologia

Średnie wykorzystanie azotu, fosforu i potasu u różnych gat. zwierząt (%) (Van Bruchem):

 

N

P

K

Bydło

16

21

4

Trzoda chlewna

35

28

6

Drób

33

21

7

Zawartość w paszy prosiąt (g/kg):

Białko

184

N

29

P

4,7

Produkcja amoniaku (%):

-przeżuwacze- 50 (bydło mleczne 26, bydło opasowe 21, owce 3)

-świnie- 22

-drób- 8

-konie- 3

-nawozy min- 12

-przemysł- 5

Amoniak:

1985- 540 tys. ton/rok

2003- 353 tys. ton/rok

Żywienie o obniżonym poziomie białka- wpływ na wydajność i środowisko

Beczka Liebiga- aminokwasy limitujące przyrosty

 

 

 

 

 

 

 

 

Wpływ żywienia niskobiałkowego:

-na emisję amoniaku- im mniej białka tym mniej amoniaku

-na dzienne przyrosty- im mniej białka tym mniejsze przyrosty

-na wydalanie azotu- im mniej białka tym mniejsze wydalanie N

-na zapach- im mniej białka tym mniej uciążliwy zapach. Metody oceny zapachu gnojowicy (jak nieprzyjemny jest zapach, jak silny jest zapach, koncentracja, intensywność)

Odciążenie środowiska przez „niskobiałkowe żywienie”

 

Redukcja zawartości białka o 1%

Max. efekt

Całkowite wydalanie

8-10%

50%

Zawartość amoniaku w gnojowicy

11%

60%

Emisja amoniaku

10-13%

60%

Ilość gnojowicy

3-5%

30%

WITAMINY w żywieniu ludzi:

Witaminy to składniki organiczne niezbędne do prawidłowych funkcji organizmu. Nie zawierają składników budulcowych i nie wnoszą energii. Dostarczane w pożywieniu.

Funkcje:

-zdrowotne (A, C, E na odporność)

-wzrost i rozwój

-produkcja

-reprodukcja

Cele stosowania:

-mają funkcje metaboliczne

-zmniejszają stres, choroby

-stosować suplementację

-zróżnicowany poziom witamin w produktach

Podział witamin:

1. rozpuszczalne w wodzie (hydrofilne): kwas foliowy (folacyna), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), H biotyna), B5 (kwas pantotenowy), B12 (cyjanokobalamina), B2 (ryboflawina), C (kwas askorbinowy), B1 (tiamina)

2. nierozpuszczalne w wodzie (hydrofobne): A (kseroftol, retinol), D (kalcyferole), E (tokoferole), K (filochinon)

A (A1, A2):

Działanie:

Skutki niedoboru:

1. widzenie, także nocne

2. wzrost, ogólny rozwój organizmu

3. tworzenie kości i wytworów nabłonka (wymię)

4. produkcja hormonów, aktywność plemników

5. prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry

6. ochrona przed nowotworami i chorobami serca (przeciwutleniacz)

1. kurza ślepota

2. łuszczenie się skóry

3. zmiana nabłonka skóry, rogowacenie skóry

4. kseroftalmia- wysychanie spojówek, rogówek, kruche wolno rosnące paznokcie

5. brak apetytu

6. zahamowanie wzrostu

7. niewykształcony biust, brak aktywności plemników

D (D2 z roślin, D3 z cholesterolu)

Działanie:

Skutki niedoboru:

1. przemiany wapnia i fosforanów

2. właściwa mineralizacja kości

3.wpływa korzystnie na system nerwowy i na skurcze mięśni serca

4. reguluje wydzielanie insuliny

5. wpływa korzystnie na komórki szpiku kostnego produkujące komórki obronne

6. decyduje o dobrym stanie kostek ucha wewnętrznego

7. zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry

1. krzywica u młodych organizmów

2. niedostateczna mineralizacja kości

3. osteomalacja (rozmiękczanie kości)

4. stany zapalne skóry

5. osłabienie i wypadanie zębów

6. spadek masy ciała

7. zmniejszenie odporności zębiny

8. osteoporoza

9. zmniejszenie odporności na przeziębienia

E

Działanie:

Skutki niedoboru:

1. zapobieganie uszkodzeniu błon komórkowych przez procesy utleniania (tzw. przeciwutleniacz)

2. ochrona przez rozwojem miażdżycy- hamuje utlenianie frakcji LDL cholesterolu (zły cholesterol). Przynajmniej 40% HDL musi być w organizmie

3. ochrona przed wolnymi rodnikami

4. współdziała z wit. C, A oraz selenem

1. dystrofia mięśni

 

 

K (K1, K2, K3)

Działanie:

Skutki niedoboru:

1. regulacja procesów krzepnięcia krwi i zapobieganie krwawieniom

2. utrzymywanie prawidłowej struktury kości i gojenie złamań

3. odgrywa rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek

4. prawdopodobnie hamuje rozwój nowotworów

1. antywitamina- dikumarol (w zielonych produktach o niekontrolowanej fermentacji, np. zielonka która leży 2-3 dni)

2. słaba krzepliwość krwi, krwawienie

3. trudności w mineralizacji kości

4. zapalenie jelita

5.  biegunki

Wszystkie wit. z grupy B są koenzymami

B1

Działanie:

Skutki niedoboru:

1. utlenianie węglowodanów

2. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni, serca

3. produkcja krwinek czerwonych

4. wspomaga proces wzrostu, poprawia sprawność umysłową

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin