szarlotka królewska.doc

(202 KB) Pobierz

Szarlotka królewska

 

Składniki

Biszkopt:

5 jaj

5 łyżek cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

1,5 kg jabłek

2 galaretki pomarańczowe

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

2 opakowania śmietan-fix -u

50 dag śmietany kremówki

gorzka czekolada do dekoracji

 

Szykujemy biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę powoli dodając cukier. Dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając. Na koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na standardową prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Studzimy na kratce.

 

Jabłka ścieramy na tarce i podsmażamy kilka minut. Wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Gorącą masę wykładamy na biszkopt (najlepiej robić to w formie, w której piekliśmy biszkopt). Studzimy.

 

Kremówkę ubijamy z cukrami i śmietan fixem. Rozprowadzamy na jabłkach. Posypujemy startą czekoladą i schładzamy.

Znalezione w necie J

Zgłoś jeśli naruszono regulamin