Zupa chrzanowa 70 dag bia�ej kie�basy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki, 1 korze� chrzanu (15 dag), 1 cebula, 2 �y�ki m�ki, sok z 1 cytryny, 1 szklanka kwa�nej �mietany, 5 jajek na twardo, 1 listek laurowy, 5 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, s�l, pieprz mielony. Do garnka wla� 2,5 l wody, wrzuci� listek, ziele i pieprz. Cebul� obra� i w�o�y� do wody z przyprawami. Zagotowa�. Doda� kie�bas� i gotowa� 1 godz. na ma�ym ogniu. Nast�pnie wyj�� kie�bas� z wywaru. Chrzan obra�, op�uka�, zetrze� na tarce do jarzyn, doda� do wrz�cego wywaru i gotowa� 5 - 10 min. Nast�pnie wywar przecedzi�. M�k� rozmiesza� z 2 �y�kami zimnej wody, wla� do zupy i zagotowa�. Po zdj�ciu z ognia doprawi� sokiem z cytryny, wla� �mietan� i zamiesza�. Zupa zaraz po ugotowaniu powinna mie� ostry smak chrzanowy. Po odstawieniu garnka, zapach chrzanu stopniowo si� ulatnia i smak zupy staje si� �agodniejszy. Jajka obra� ze skorupek i drobno posieka�. Zup� podawa� posypan� drobno pokrojonym jajkiem, z bia�� kie�bas� pokrojon� w p�plasterki lub paseczki. Doprawi� sol� i pieprzem.
inz.germanista