Dieta dla osób z grupą krwi B Osoby z grupą krwi B miewają rzadziej problemy z tarczycą, które mogą występować u osób z grupą krwi 0. U osób tych rzadziej występują też zaburzenia trawienne. Aby stracić na wadze powinny po prostu trzymać się wyznaczonej diety. Choć zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi B zachęcają do spożywania produktów mlecznych, to nie mają oni problemów z kontrolą wagi. Należy unikać oczywiście produktów wysokokalorycznych. Umiarkowana konsumpcja produktów mlecznych pomaga osobom z grupą krwi B w osiągnięciu równowagi metabolicznej. Tycie powodują szczególne te rodzaje żywności, które powstrzymują skuteczne wykorzystanie energii i sprzyjają gromadzeniu kalorii w postaci tłuszczu.
Czynniki utraty wagi. Tyciu osób z grupą krwi B najbardziej sprzyjają: kukurydza, kasza gryczana, soczewica, orzeszki ziemne i siemię sezamu. Każdy z tych produktów posiada inny rodzaj lektyny, ale wszystkie wpływają na metabolizm, wywołują zmęczenie, zatrzymywanie płynów w organizmie i hipoglikemię - gwałtowny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Stałe podjadanie w ciągu dnia zakłóca naturalne sygnały poczucia głodu wysyłane przez organizm. W efekcie człowiek czuje się głodny przez cały czas, co utrudnia zbijanie wagi.Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana, organizm magazynuje ją w postaci tłuszczu. Osoby z grupą krwi B, które chcą stracić na wadze, powinny definitywnie unikać pszenicy zawierającej toksyczne lektyny. W ten sposób udaje się im kontrolować wagę.
Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi: Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii. Rośliny strączkowe - wolno trawione przez organizm, spowalniają tempo metabolizmu. Orzeszki ziemne, siemię sezamu, kasza gryczana - wolno trawione przez organizm, zakłócają działanie wątroby. Pszenica - zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, łatwo odkłada się w organizmie w postaci tłuszczu. Żywność, która sprzyja spadkowi wagi: Zielone warzywa, mięso, jaja, niskotłuszczowe produkty mleczne, wątróbka - pomagają w efektywnym metabolizmie.Herbata z lukrecji - przeciwdziała hipoglikemii.
Mięsa i drób. Wskazane: baranina, dziczyzna, jagnięcina, mięso królika. Unikać: bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny.
Ryby i owoce morza. Wskazane:dorsz, flądra, łosoś, jesiotr, kawior, makrela, morszczuk, pstrąg morski, sardynki, szczupak, sola. Unikać: bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, krabów, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia morskiego, sardeli, węgorza, żab.
Jaja i nabiał. Wskazane: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, serek wiejski. Unikać: lodów, sera typu blue.
Oleje i tłuszcze. Wskazane: olej z oliwek. Unikać: oleju z kukurydzy, z orzeszków ziemnych, sezamowego, słonecznikowego.
Orzechy i pestki. Wskazane: większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla osób z grupą krwi B. Unikać: masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzechów (również orzechów pistacjowych), maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.
Fasole i inne rośliny strączkowe. Wskazane:soja czerwona, fasolka. Unikać: grochu, soczewicy.
Zboża. Wskazane: otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany. Unikać: gryki, jęczmienia, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, żyta.
Chleb i grzanki. Wskazane: chleb z brązowego ryżu, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie typu wasa. Unikać: bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, chleba żytniego, chrupek żytnich, obwarzanków, chleba pszennego.
Ziarna i makarony. Wskazane: mąka z owsa, mąka ryżowa. Unikać: dzikiego ryżu, gryki, mąki kuskus, mąki glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki żytniej.
Warzywa. Wskazane: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasolka limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta biała i czerwona, kapusta chińska, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, zielona i żółta, ziemniaki. Unikać: awokado, dyni, karczochów, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej i żółtej, oliwek czarnych i zielonych, pomidorów, rzodkiewki.
Owoce. Wskazane: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki, winogrona. Unikać: granatów, orzechów kokosowych, rabarbaru.
Soki i napoje. Wskazane: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z winogron, sok z żurawiny. Unikać: soku pomidorowego.
Przyprawy. Wskazane:curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka. Unikać: cynamonu, pieprzu mielonego (białego i czanego), esencji migdałowej, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.
Herbaty ziołowe. Wskazane: imbir, lukrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeń-szeń. Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.
Używki. Wskazane: zielona herbata. Unikać: coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody sodowej.
Inne przyprawy. Wskazane: Unikać: ketchupuŹródło: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi"
inz.germanista