grupaB.htm

(8 KB) Pobierz
claudia.pl



Dieta dla osób z grupą krwi B

Osoby z grupą krwi B miewają rzadziej problemy z tarczycą, które mogą występować u osób z grupą krwi 0. U osób tych rzadziej występują też zaburzenia trawienne. Aby stracić na wadze powinny po prostu trzymać się wyznaczonej diety.
Choć zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi B zachęcają do spożywania produktów mlecznych, to nie mają oni problemów z kontrolą wagi. Należy unikać oczywiście produktów wysokokalorycznych.

Umiarkowana konsumpcja produktów mlecznych pomaga osobom z grupą krwi B w osiągnięciu równowagi metabolicznej. Tycie powodują szczególne te rodzaje żywności, które powstrzymują skuteczne wykorzystanie energii i sprzyjają gromadzeniu kalorii w postaci tłuszczu.

 

Czynniki utraty wagi.
Tyciu osób z grupą krwi B najbardziej sprzyjają: kukurydza, kasza gryczana, soczewica, orzeszki ziemne i siemię sezamu. Każdy z tych produktów posiada inny rodzaj lektyny, ale wszystkie wpływają na metabolizm, wywołują zmęczenie, zatrzymywanie płynów w organizmie i hipoglikemię - gwałtowny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku.

Stałe podjadanie w ciągu dnia zakłóca naturalne sygnały poczucia głodu wysyłane przez organizm. W efekcie człowiek czuje się głodny przez cały czas, co utrudnia zbijanie wagi.Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana, organizm magazynuje ją w postaci tłuszczu.

Osoby z grupą krwi B, które chcą stracić na wadze, powinny definitywnie unikać pszenicy zawierającej toksyczne lektyny. W ten sposób udaje się im kontrolować wagę.

 

Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:
Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii.
Rośliny strączkowe - wolno trawione przez organizm, spowalniają tempo metabolizmu.
Orzeszki ziemne, siemię sezamu, kasza gryczana - wolno trawione przez organizm, zakłócają działanie wątroby.
Pszenica - zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, łatwo odkłada się w organizmie w postaci tłuszczu.

Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:
Zielone warzywa, mięso, jaja, niskotłuszczowe produkty mleczne, wątróbka - pomagają w efektywnym metabolizmie.

Herbata z lukrecji - przeciwdziała hipoglikemii.
 

Mięsa i drób. Wskazane:
baranina, dziczyzna, jagnięcina, mięso królika.
Unikać: bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny.
 

Ryby i owoce morza. Wskazane:
dorsz, flądra, łosoś, jesiotr, kawior, makrela, morszczuk, pstrąg morski, sardynki, szczupak, sola.
Unikać: bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, krabów, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia morskiego, sardeli, węgorza, żab.
 

Jaja i nabiał. Wskazane:
chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, serek wiejski.
Unikać: lodów, sera typu blue.

Oleje i tłuszcze. Wskazane:
olej z oliwek.
Unikać: oleju z kukurydzy, z orzeszków ziemnych, sezamowego, słonecznikowego.
 

Orzechy i pestki. Wskazane:
większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla osób z grupą krwi B.
Unikać: masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzechów (również orzechów pistacjowych), maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.
 

Fasole i inne rośliny strączkowe. Wskazane:
soja czerwona, fasolka.
Unikać: grochu, soczewicy.
 

Zboża. Wskazane:
otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Unikać: gryki, jęczmienia, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, żyta.
 

Chleb i grzanki. Wskazane:
chleb z brązowego ryżu, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie typu wasa.
Unikać: bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, chleba żytniego, chrupek żytnich, obwarzanków, chleba pszennego.

Ziarna i makarony. Wskazane:
mąka z owsa, mąka ryżowa.
Unikać: dzikiego ryżu, gryki, mąki kuskus, mąki glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki żytniej.

Warzywa. Wskazane:
bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasolka limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta biała i czerwona, kapusta chińska, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, zielona i żółta, ziemniaki.
Unikać: awokado, dyni, karczochów, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej i żółtej, oliwek czarnych i zielonych, pomidorów, rzodkiewki.
 

Owoce. Wskazane:
ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki, winogrona.
Unikać: granatów, orzechów kokosowych, rabarbaru.
 

Soki i napoje. Wskazane:
sok z ananasa, sok z kapusty, sok z winogron, sok z żurawiny.
Unikać: soku pomidorowego.
 

Przyprawy. Wskazane:
curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
Unikać: cynamonu, pieprzu mielonego (białego i czanego), esencji migdałowej, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.
 

Herbaty ziołowe. Wskazane:
imbir, lukrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeń-szeń.
Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.

Używki. Wskazane:
zielona herbata.
Unikać: coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody sodowej.
 

Inne przyprawy. Wskazane:
Unikać: ketchupu

Źródło: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi"

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin