Kiełbasa golonkowa wędzona.pdf
(
404 KB
)
Pobierz
346940924 UNPDF
Mięo
1 kg peklowanej golonki
0,25 kg peklowanego boczku
Przyprawy:
1 łyżka drobno roztartego uzonego majeranku
1 łyżeczka wieżo mielonego pieprzu
1/2 główki roztartego z dodatkiem oli czonku
1/2 zklanki jałowego wywaru z koci (gotowany
bez warzyw)
ól do maku
jelita wieprzowe (kaliber 28-30)
Przygotowanie:
Z golonki i boczku oddzielamy chude mięo i mielimy na grubym oczku
Tłuzcz odcięty ze kóry i tłutą częd boczku mielimy na drobnym oczku
Dokładnie wyrabiamy zmielone mięo z wzytkimi przyprawami i dolewamy roołu (po wyrobieniu
maa mui byd kleita) Jeżeli potrzeba dodajemy oli do maku Odtawiamy na jeden dzieo w
chłodnym pomiezczeniu w emaliowanym lub kamionkowym naczyniu
Ścile napełniamy jelita, odkręcając kiełbaę na około 15cm i odkłuwamy powietrze.
W pierwzym dniu wędzimy zimnym dymem (do 30 tC) poduzając kiełbay dwa razy przez około 2
godz.
Natępnego dnia możemy podnied temperaturę wędzenia do około 50 tC ale wędzimy dwa razy po
jednej godz Trzeciego dnia dwa razy po 2 godz w temp około 30 tC – 40 tC (można dodad do
drewna małą ilod jałowca - drewno czereniowe lub winiowe) Kiełbaa po uwędzeniu powinna
mied kolor czerwono - złoty
Tak uwędzoną kiełbaę można przechowywad w chłodnej piżarce lub lodówce do dwóch mieięcy
Smacznego: ChefPaul
Plik z chomika:
janek342
Inne pliki z tego folderu:
Metka.pdf
(153 KB)
Metka łososiowa.pdf
(188 KB)
Metka brunszwicka.pdf
(154 KB)
Kiełbasa polska wędzona(1).pdf
(156 KB)
Kiełbasa litewska.pdf
(130 KB)
Inne foldery tego chomika:
Inne kiełbasy
Kiełbasy - porady
Kiełbasy bezosłonkowe
Kiełbasy drobiowe
Kiełbasy nietrwałe drobno rozdrobione
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin