Parówki delikatesowe cielęce.pdf

(139 KB) Pobierz
349217828 UNPDF
1 Cielęcina – 3,0 kg,
2 Podroby cielęce – 1,0 kg,
3 Słonina – 1,0 kg,
4 Sól – 0,10 kg
5. Saletra – 0,007 kg
6. Pieprz – 0,01 kg
7. Papryka – 0,005 kg
8. Woda - 0,250 l
9 Jelito cienkie (kiełbanica)
Mięo pokrajad w kotkę, wymiead olą i aletrą, odtawid na 2 dni w chłodne miejce Zemled w
maynce drobnym itkiem, wyrobid wodą i pryprawami utłuconymi w modieru, aż maa
będie kleita Napełnid ołonki, prewiąując pagatem co 10 cm Powieid na kijach wędarnicych
i osadzad 30 minut w chłodnym miejcu
Wędid godinę gorącym dymem, do uykania janobrąowej barwy
Zahartowad w gorącej i imnej wodie (5-10 minut), otudid
Kiełbaa nietrwała
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin