OBSŁUGA KOTŁA C.O. PODCZAS PRACY
1. Rozniecić drewnem ogień w kotle, stopniowo dorzucać koks do całkowitego rozpalenia, gdy część paliwa spłonie, należy kocioł przerusztować, usunąćżużel i narzucić świeży zapas paliwa. Drzwiczki paleniskowe szczelniezamknąć.
2. Paliwo powinno być rozłożone równomiernie na całej powierzchni rusztu. Przyracjonalnym paleniu grubość warstwy powinna wynosić 20 - 30 cm.
3. Dopływ powietrza do paleniska powinien odbywać się wyłącznie przez klapę wdrzwiczkach popielnikowych sterowaną miarownikiem ciągu. Dodatkowe po-wietrze wprowadzić przez rozetę znajdującą się w górnych drzwiczkach
zasypowych, w czasie od momentu zasypania kotła, do powstania żaru. W czasie żarzenia rozetę zamknąć.
4. Palenie reguluje się zasuwami dymowymi i klapą w drzwiczkach popielnikowych. Ilość doprowadzonego powietrza do paleniska powinna malećstopniowo w miarę rozszerzania się paliwa na ruszcie i osiągnąć swojeminimum w okresie czystego żarzenia się paliwa.
5. Ruszty należy utrzymywać w stanie czystym i bez żużla. Po każdorazowymrusztowaniu kotła należy usunąć popiół z popielnika. Podczas rusztowaniakotła należy siłę biegu w palenisku zmniejszyć do minimum, przymykajączasuwę dymową.
6. Kanały dymowe, szczególnie w kotle należy czyścić w odstępach czasu 1 - 2tygodni.
7. Graniczne temperatury wody w kotle powinny wynosić min. 40°C max. 95°C.Temperaturę wody w kotle wskazuje termometr umieszczony z przodu kotła. Wprzypadku przekraczania maksymalnej temperatury wody w kotle należy kociołostudzić:
a) całkowicie zamknąć klapę popielnikową
b) otworzyć górne drzwiczki paleniskowe
8. W przypadku gwałtownego upływu wody z instalacji i szybkiego wzrostutemperatury na kotle, należy :
PRZERWAĆ PALENIE, WYGARNĄĆ PALIWO PRZED KOCIOŁ NAPODŁOGĘ, W KOTŁOWNI OTWORZYĆ OKNO
9. Nie wolno wypuszczać wody z kotła rozpalonego nawet po wygarnięciu paliwa.
10. Nie wolno zalewać wodą ognia w kotle ani w pobliżu kotła.
ZABRANIA SIĘ
a) wstępu do kotłowni osobom postronnym,
b) trzymania w kotłowni przedmiotów nie mających nic wspólnego z obsługą kotła, a zwłaszcza materiałów łatwopalnych,
c) pobierania wody z instalacji przez kurki spustowe odpowietrzające,
d) oddalania się palacza z kotłowni podczas pracy kotłów,
e) pod żadnym pozorem nie wolno wypuszczać wody z rozpalonego kotła,lub zalewać ogień w palenisku wodą - ponieważ grozi to popękaniem kotła.
Kumate