Zapakowany łosoś z warzywami pieczony na grillu
Grzegorz Ostrowski | dodano : 2009-06-22
Lekkie, bardzo lekki danie. Delikatne mięso łososia w otoczeniu chrupiących warzyw świetnie smakuje na świeżym powietrzu, zwłaszcza w bardziej gorące dni.
czas:
30 minut
trudność:
bardzo łatwe
liczba porcji:
4
koszt:
niedrogie danie
kalorie:
prawie nic
liczba opinii:
0
kategoria:
Na grillu i w kociołku, Ryby
drukujprzepis
wyślijznajomemu
dodaj do ulubionych
Twoje ulubione
dodajopinię
Początek formularza
Sprawdź, jakie składniki do tej potrawy w dobrej cenie znajdziesz na MniamMniam.pl.Wpisz nazwę produktu:
Dół formularza
składniki
4 kawałki łososia po około 15-20 dag każdy1 cukinia2 marchewki1 czerwona papryka1 żółta papryka1 por - tylko biała część1 cukrowa cebulasólświeżo zmielony czarny pieprzsos:4 łyżki jasnego sosu sojowego2 łyżki oliwy1 cytryna
sposób przygotowania
1. Łososia umyj, osusz dokładnie, spryskaj sokiem z połowy cytryny, odstaw na bok.
2. Wszystkie warzywa pokrój na cienkie paseczki, włóż do miski, wlej sos sojowy, oliwę i pozostały sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 mnut.
3. Przygotuj 4 kawałki podwójnie złożonej folii aluminiowej. Na każdym ułóż 1/8 porcji warzyw. Na warzywa połóż łososia, dopraw go delikatnie solą i pieprzem, przykryj warzywami. Folię zawiń dość dokładnie, zostawiając u góry mały otwór, by mogła się wydobywać para.
4. Piecz na grillu (lub w piekarniku) przez 15-20 minut.
Zapakowana świeża ryba pieczona na grillu
Do przygotowania takiej ryby najlepsze są liście bananowca. Niestety w naszym klimacie raczej nie są powszechnie dostępne, a jeśli są, to ich cena jest kosmiczna. Z prawie takim samym efektem jednak możemy użyć folii aluminiowej. Warunkiem pyszności dania jest absolutna świeżość ryby. Powinna być dopiero co wyciągnięta z wody, bo nie będziemy jej w zasadzie niczym przyprawiać.
20 minut
1
świeża, bardzo świeża, wypatroszona biała ryba (okoń, pstrąg, sieja, szczupak)odrobina oliwy lub olejumorska sólcytryna (niekoniecznie)
1. Z ryb usuń łuski i dokładnie wymyj wewnątrz i na zewnątrz. Osusz papierowym ręcznikiem.
2. Małe ryby - o wadze do 25 dag pozostaw w całości. Większe podziel na pojedyncze porcje. Lekko posól z wszystkich stron. Posmaruj cienką warstwą oliwy.
3. Zawiń luźno w podwójnie złożoną folię aluminiową, tak by z pakunków mogła wydobywać się para.
4. Piecz na grillu (lub w piekarniku) przez 10-15 minut, układając pakunki tak, by pozostawione otwory dla pary były na górze.
5. Podawaj z kawałkiem cytryny i solą.
6. Tak przyrządzona ryba smakuje najlepiej z białym pieczywem i niczym więcej.
Zapakowana ryba z białymi warzywami pieczona na grillu
Ma delikatny smak orientu w kolorze niewątpliwie jasnym i lekkim.
4 kawałki białej ryby każdy o wadze 15-20 dagpęczek dymki - tylko białe i jasnozielone częścikawałek rzodkwi chińskiej o wadze około 20 dag1 por - tylko biała część2 ząbki czosnkusok z połowy cytrynysólsos:4 łyżki sosu słodko-kwaśnego chilli2 łyżki jasnego sosu sojowego1 łyżka olejudo dekoracji:natka pietruszki
1. Kawałki ryby umyj, dokładnie osusz, spryskaj sokiem cytrynowym i odstaw na 10 minut, następnie dokładnie wytrzyj do sucha.
2. Warzywa pokrój na cienki i długie paski, czosnek na cienkie plasterki, przełóż do miski, dodaj wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
3. Przygotuj 4 kawałki podwójnie złożonej folii aluminiowej. Na każdym ułóż 1/8 porcji warzyw. Na warzywa połóż rybę, dopraw go delikatnie solą, przykryj warzywami. Folię zawiń dość dokładnie, zostawiając u góry mały otwór, by mogła się wydobywać para.
Zapakowana sałatka z pieczonych warzyw...
wroblelz