grill zapakowany.docx

(353 KB) Pobierz

Zapakowany łosoś z warzywami pieczony na grillu NEW!


Grzegorz Ostrowski   |   dodano : 2009-06-22

Lekkie, bardzo lekki danie. Delikatne mięso łososia w otoczeniu chrupiących warzyw świetnie smakuje na świeżym powietrzu, zwłaszcza w bardziej gorące dni.



 

 

 

czas:

30 minut

trudność:

bardzo łatwe

liczba porcji:

4

koszt:

niedrogie danie

kalorie:

prawie nic

 

 

liczba opinii:

0

kategoria:

Na grillu i w kociołku, Ryby

 

 

 


drukuj
przepis

wyślij
znajomemu

dodaj do ulubionych

Twoje ulubione

dodaj
opinię


 

 

Początek formularza

http://www.mniammniam.com/obrazki/kontekst.gif

 

 

 

Sprawdź, jakie składniki do tej potrawy
w dobrej cenie znajdziesz na MniamMniam.pl.
Wpisz nazwę produktu:


 

 

 

 

http://www.mniammniam.com/obrazki/sl_dol.gif

 

 

Dół formularza

 

składniki

4 kawałki łososia po około 15-20 dag każdy
1 cukinia
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 por - tylko biała część
1 cukrowa cebula
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

sos:
4 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1 cytryna

 


sposób przygotowania

1.      Łososia umyj, osusz dokładnie, spryskaj sokiem z połowy cytryny, odstaw na bok.

2.      Wszystkie warzywa pokrój na cienkie paseczki, włóż do miski, wlej sos sojowy, oliwę i pozostały sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 mnut.

3.      Przygotuj 4 kawałki podwójnie złożonej folii aluminiowej. Na każdym ułóż 1/8 porcji warzyw. Na warzywa połóż łososia, dopraw go delikatnie solą i pieprzem, przykryj warzywami. Folię zawiń dość dokładnie, zostawiając u góry mały otwór, by mogła się wydobywać para.

4.      Piecz na grillu (lub w piekarniku) przez 15-20 minut.

Zapakowana świeża ryba pieczona na grilluNEW!


Grzegorz Ostrowski   |   dodano : 2009-06-22

Do przygotowania takiej ryby najlepsze są liście bananowca. Niestety w naszym klimacie raczej nie są powszechnie dostępne, a jeśli są, to ich cena jest kosmiczna. Z prawie takim samym efektem jednak możemy użyć folii aluminiowej. Warunkiem pyszności dania jest absolutna świeżość ryby. Powinna być dopiero co wyciągnięta z wody, bo nie będziemy jej w zasadzie niczym przyprawiać.



 

 

 

czas:

20 minut

trudność:

bardzo łatwe

liczba porcji:

1

koszt:

niedrogie danie

kalorie:

prawie nic

 

 

liczba opinii:

0

kategoria:

Na grillu i w kociołku, Ryby

 

 

 


drukuj
przepis

wyślij
znajomemu

dodaj do ulubionych

Twoje ulubione

dodaj
opinię


 

 

Początek formularza

http://www.mniammniam.com/obrazki/kontekst.gif

 

 

 

Sprawdź, jakie składniki do tej potrawy
w dobrej cenie znajdziesz na MniamMniam.pl.
Wpisz nazwę produktu:


 

 

 

 

http://www.mniammniam.com/obrazki/sl_dol.gif

 

 

Dół formularza

 

składniki

świeża, bardzo świeża, wypatroszona biała ryba (okoń, pstrąg, sieja, szczupak)
odrobina oliwy lub oleju
morska sól

cytryna (niekoniecznie)

 


sposób przygotowania

1.      Z ryb usuń łuski i dokładnie wymyj wewnątrz i na zewnątrz. Osusz papierowym ręcznikiem.

2.      Małe ryby - o wadze do 25 dag pozostaw w całości. Większe podziel na pojedyncze porcje. Lekko posól z wszystkich stron. Posmaruj cienką warstwą oliwy.

3.      Zawiń luźno w podwójnie złożoną folię aluminiową, tak by z pakunków mogła wydobywać się para.

4.      Piecz na grillu (lub w piekarniku) przez 10-15 minut, układając pakunki tak, by pozostawione otwory dla pary były na górze.

5.      Podawaj z kawałkiem cytryny i solą.

6.      Tak przyrządzona ryba smakuje najlepiej z białym pieczywem i niczym więcej.

Zapakowana ryba z białymi warzywami pieczona na grilluNEW!


Grzegorz Ostrowski   |   dodano : 2009-06-22

Ma delikatny smak orientu w kolorze niewątpliwie jasnym i lekkim.



 

Zapakowana ryba z białymi warzywami pieczona na grillu

 

czas:

30 minut

trudność:

bardzo łatwe

liczba porcji:

4

koszt:

niedrogie danie

kalorie:

prawie nic

 

 

liczba opinii:

0

kategoria:

Na grillu i w kociołku, Ryby

 

 

 


drukuj
przepis

wyślij
znajomemu

dodaj do ulubionych

Twoje ulubione

dodaj
opinię


 

 

Początek formularza

http://www.mniammniam.com/obrazki/kontekst.gif

 

 

 

Sprawdź, jakie składniki do tej potrawy
w dobrej cenie znajdziesz na MniamMniam.pl.
Wpisz nazwę produktu:


 

 

 

 

http://www.mniammniam.com/obrazki/sl_dol.gif

 

 

Dół formularza

 

składniki

4 kawałki białej ryby każdy o wadze 15-20 dag
pęczek dymki - tylko białe i jasnozielone części
kawałek rzodkwi chińskiej o wadze około 20 dag
1 por - tylko biała część
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól

sos:
4 łyżki sosu słodko-kwaśnego chilli
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka oleju

do dekoracji:
natka pietruszki

 


sposób przygotowania

1.      Kawałki ryby umyj, dokładnie osusz, spryskaj sokiem cytrynowym i odstaw na 10 minut, następnie dokładnie wytrzyj do sucha.

2.      Warzywa pokrój na cienki i długie paski, czosnek na cienkie plasterki, przełóż do miski, dodaj wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszaj.

3.      Przygotuj 4 kawałki podwójnie złożonej folii aluminiowej. Na każdym ułóż 1/8 porcji warzyw. Na warzywa połóż rybę, dopraw go delikatnie solą, przykryj warzywami. Folię zawiń dość dokładnie, zostawiając u góry mały otwór, by mogła się wydobywać para.

4.      Piecz na grillu (lub w piekarniku) przez 15-20 minut.

Zapakowana sałatka z pieczonych warzywNEW!...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin