Zapiekanka w sosie serowym z ziemniakami
Składniki 1 kalafior, 50 dag ziemniaków jednakowej wielkości, 25 dag pieczarek, 25 dag pomidorów, 2 łyżki oleju, 1 łyża masła i mąki, sól ,pieprz, 1/2 l bulionu. 1 pęczek dymki, 10 dag śmietany (22 proc) 10 dag serka topionego śmietankowego, - 2 łyżki curry.
Wykonanie:
1. Kalafior oczyść, umyj. Włóż do osolonego wrzątku
i gotuj 10 minut. Obierz ziemniaki, pokrój na ćwiartki. Pieczarki i pomidory potnij na plasterki. 2. Pieczarki i ziemniaki przysmaż na złoto na rozgrzanym oleju. W garnuszku stop masło, oprósz mąką, zasmaż, nie rumienić. Stale
mieszając podlej bulionem i śmietaną. Podgrzewaj 5 minut. Następnie dodaj pokrojony serek topiony. Dalej podgrzewając, mieszaj aż serek się rozpuści. Dosyp curry. Sos przypraw solą i pieprzem. 3. Formie żaroodpornej ułóż całą głowę kalafiora, wokół niej ziemniaki, pieczarki, pokrojoną dymkę i pomidory, zalej sosem. Zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. zapiekanka przed włożeniem do zapieczenia!
Hala5023