MIĘSA.doc

(120 KB) Pobierz
CIELĘCINA W SOSIE KOPERKOWYM

CIELĘCINA W SOSIE KOPERKOWYM 

Trudność: ŁATWY

Składniki
 

50 dag cielęciny z kością (karkowa), (lub 40 dag cielęciny bez kości)

 

 

2 łyżki oleju

 

 

łyżka masła

 

 

łyżeczka granulowanego czosnku

 

 

łyżka majeranku

 

 

półtorej szkl wrzątku

 

 

mała cebula

 

 

3 łyżki drobno posiekanego koperku

 

 

pół szkl gęstej śmietany (30%)

 

 

2 łyżki mąki krupczatki

 

 

 

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę, posypać połową mielonego czosnku i majeranku.

 

 

 

 

2.

W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać olej i masło, dodać mięso i smażyć na dużym ogniu aż się zrumienu.

 

 

 

 

3.

Zalać wrzątkiem, dodać resztę czosnku i majeranku, oraz cebulkę. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości.

 

 

 

 

4.

Pod koniec zaprawić mąką wymieszaną z zimną wodą i wlać do wrzącej potrawy.

 

 

 

 

5.

Do zagotowanej potrawy dodać śmietanę, sól , pieprz, oraz koperek, wymieszać. Podawać z piure.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrawka a'la meksykańskie 

Smażenie: ok. 30-40 min
Trudność: łatwy
Składniki na 4 porcje
 

ryż (2-3 torebki)

 

 

puszka czerwonej fasoli

 

 

30-40 dag mięsa mielonego

 

 

cebula

 

 

czosnek (2-4 ząbki)

 

 

przyprawy (mieszanka meksykańska, chili, pieprz, sól, papryka)

 

 

warzywa (kukurydza, ogórek kiszony, papryka, pomidor)

 

 

1/2 szkl przecieru pomidorowego lub koncentrat pomidorowy

 

 

oliwa z oliwek (może być inny olej)

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Ugotować ryż, wg przepisu na opakowaniu.

 

 

 

 

2.

Cebulę pokroić, wrzucić na rozgrzany olej, smażyć aż się zeszkli. Wrzucić podrobione mięco mielone i smażyć ok 10 min, dodać fasolę razem z płynem. przykryć i dusić ok 15 min. Co jakiś czas mieszać i jak wyparuje, to dolewać wody.

 

 

 

 

3.

Pokroić czosnek i wrzucić do reszty. Warzywa (w zależności od upodobania) pokroić i dodać. Wlać przecier pomidorowy, pomieszać i dodać przyprawy.

 

 

 

 

4.

Wszystko smażyć jeszcze ok 10-15 min, cały czas mieszając. Pamiętać o dolewaniu wody.

 

 

 

 

5.

Podawać z ryżem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin