Barszcz ukraiński
Składniki:
· 3 czerwone buraki
· porcja włoszczyzny z włoską kapustą
· 3 – 4 ziemniaki
· kilka świeżych lub mrożonych pomidorów
· ¾ szklanki fasoli (najlepiej pięknego jasia)
· 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
· kilka łyżek koncentratu z czerwonych buraków
· ¾ szklanki dobrej śmietany, np. kremówki
· 2 łyżki przyprawy do zup
· łyżeczkę masła
· płaską łyżkę mąki
· duży ząbek czosnku
· koperek
· cukier
· pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Uporasz się z barszczem dużo wcześniej jeśli dzień wcześniej przebierzesz i namoczysz fasolę.
Zlej wodę z fasoli, wypłucz ziarnka na sitku, włóż do garnka, zalej 2 – 3 szklankami świeżej wody i postaw na małym ogniu. Przez jakieś 30 minut nie musisz się nią zajmować.
Obierz ziemniaki, buraki i włoszczyznę. Kapustę i ziemniaki odłóż do miseczki, a buraki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera utrzyj na tarce o dużych oczkach. Zielone części włoszczyzny (por, nać pietruszki i selera) zwiąż nicią, włóż do dużego garnka, dodaj utarte jarzyny, zalej 6 szklankami wody, lekko posól, przykryj i postaw na niewielkim gazie, niech się gotują.
Wypłucz i pokrój pomidory, włóż je do rondelka, podlej odrobiną wody, dodaj łyżeczkę masła i duś (jeśli się spieszysz możesz zamiast pomidorów wziąć trochę przecieru pomidorowego). Gdy zmiękną, przetrzyj je przez sitko do garnka z jarzynami.
Teraz zajrzyj do fasoli, by sprawdzić, czy przypadkiem nie za dużo wody wyparowało. Jeśli tak, to dolej trochę wrzątku i posól fasolę.
Pokrój ziemniaki w kostkę, a kapustę posiekaj, wrzuć do podgotowanych jarzyn i gotuj razem do miękkości, co trwa kilkanaście minut.
Łyżką cedzakową wyłów z garnka pęczek wygotowanych liści, przed wyrzuceniem wyciśnij z nich sok, przyciskając je do ściany garnka. Jeszcze dodaj do jarzyn ugotowaną fasolę wraz z wywarem.
Dodaj cukru do smaku, przyprawę do zup, pieprz oraz koncentraty – pomidorowy i z buraków.
Odlej trochę wywaru do garnuszka, a gdy przestygnie, dodaj śmietanę i mąkę. Rozbij wszystko mikserem lub rózgą i wlej do wrzącej zupy, wymieszaj i po chwili zestaw z ognia.
Dodaj roztarty czosnek i starannie wszystko wymieszaj.
Kto chce, może do takiej zupy dodać trochę gotowanego lub pieczonego, drobno pokrojonego mięsa.
Po chwili możesz rozlać zupę do talerzy. Posyp ją jeszcze koperkiem i podaj.
krystynka1957