Informator dla Diabetyka - nr. 22.pdf

(2454 KB) Pobierz
Informator CD 2008_4.cdr
DLA DIABETYKA
DIETA W CUKRZYCY
Polskie Stowarzyszenie Diabetyków
Nr 22
707701228.002.png
707701228.003.png
Spis treœci
Dieta w cukrzycy
2
Wêglowodany
2
Bia³ko
3
T³uszcze
4
Witaminy, sole mineralne
i woda
4
Warzywa, owoce i b³onnik
6
Przyprawy
7
Alkohol
8
Propozycja jad³ospisu
8
Jedz dobrze!
9
Kilka dobrych rad do wykorzystania
w kuchni diabetyka
10
Przechowywanie insuliny
12
Gotuj z firm¹ Servier
13
Lista Aptek Przyjaznych Diabetykom
14
Jesieñ z Nutrolinem B
28
1
707701228.004.png
Dieta w cukrzycy
Odpowiednie ¿ywienie odgrywa kluczow¹ rolê
w leczeniu osób chorych na cukrzycê. Po³¹cze-
nie w³aœciwego leczenia, wysi³ku fizycznego na
zalecanym poziomie oraz przystosowanie diety
do potrzeb pacjenta mo¿e przynieœæ sukces w
walce z cukrzyc¹. Dieta ma tak¿e du¿e znaczenie
w zapobieganiu cukrzycy u osób zagro¿onych t¹
chorob¹. Nale¿y poddaæ kontroli zw³aszcza
spo¿ycie wêglowodanów, ale tak¿e bia³ek,
t³uszczy i innych rodzajów po¿ywienia. Poniewa¿
temat jest z³o¿ony, omówmy zatem poszczególne
sk³adniki diety.
Wêglowodany
Wêglowodany dostarczaj¹ taniego, gotowego
i szybko spalanego "paliwa" dla naszego
organizmu. Takie produkty jak cukier, miód czy
s³odycze zawieraj¹ bardzo du¿e iloœci szybko
przyswajalnych wêglowodanów. Wêglowodany
z³o¿one, czyli skrobia (wolniej przyswajalna),
wystêpuj¹ g³ównie w produktach m¹cznych
(pieczywa, makarony), ziemniaku, mleku,
kukurydzy i innych. Te w³aœnie wêglowodany
powinny byæ sk³adnikiem prawid³owej diety,
pokrywaj¹c ponad po³owê zapotrzebowania na
2
707701228.005.png
energiê. Organizm powinien otrzymywaæ ten
rodzaj wêglowodanów g³ównie w postaci
produktów takich jak m¹ka, pieczywo, ry¿, kasza,
p³atki kukurydziane i zbo¿owe, ziemniaki itp..
Natomiast cukry proste nale¿y ograniczyæ do
mninimum (do 25 g/dobê, co odpowiada oko³o
3 ³y¿eczkom dziennie) i spo¿ywaæ je np.
w ciastkach czy wypiekach, a nie bezpoœrednio,
np. s³odz¹c napoje.
Bia³ko
ród³em bia³ka s¹ g³ównie miêso i ryby, ale
tak¿e nabia³, jajka, orzechy, roœliny str¹czkowe,
zbo¿a i niektóre warzywa. Dobrze jest korzystaæ
nie tylko z bia³ek pochodzenia zwierzêcego, ale
tak¿e roœlinnego. Jeœli decydujemy siê na
produkty pochodzenia zwierzêcego jako Ÿród³a
bia³ka, to najlepiej jest spo¿ywaæ chude miêsa,
drób oraz ryby.
Bia³ko jest sk³adnikiem koniecznym do
regeneracji zu¿ytych komórek organizmu,
dlatego spo¿ywanie go w wystarczaj¹cej do tego
procesu iloœci jest bardzo wa¿ne. Niestety,
organizm chorego na cukrzycê cz³owieka
potrafi, w wyniku ró¿nych procesów, prze-
kszta³ciæ bia³ko w cukier. Dlatego istotne
w leczeniu cukrzycy jest spo¿ywanie optymalnej
iloœci bia³ek. Nale¿y spo¿ywaæ do1gna1
kilogram masy cia³a, takie ograniczenie nie
powinno jednak stanowiæ problemu - pamiê-
tajmy, ¿e w Polsce spo¿ywamy zdecydowanie za
du¿o bia³ek ni¿ wynika to z zapotrzebowania
organizmu. Jedynie u kobiet w ci¹¿y oraz
w okresie karmienia, u dzieci i osób starszych
nale¿y iloœæ przyjmowanego bia³ka zwiêkszyæ.
3
707701228.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin