W kuchni Pana Kleksa.doc

(20 KB) Pobierz
Kornelia Tarska

Kornelia Tarska                                                                                                       

język polski

 

Temat: W kuchni pana Kleksa.

 

Cele operacyjne:

 

    I poziom wiadomości:

              uczeń zna:

·         treść lektury pt. „Akademia pana Kleksa”

·         zasady redagowania przepisu kulinarnego

·         zasadę alfabetycznego układu wyrazów w słowniku

  

   II poziom umiejętności:

             uczeń potrafi:

·         odnaleźć w tekście lektury odpowiedni fragment

·         czytać głośno i wyraźnie

·         korzystać ze słownika języka polskiego

·         zredagować treść przepisu kulinarnego zgodnie z poznanymi zasadami

·         przekształcić osobowe formy czasownika w nieosobowe

·         czytać cicho ze zrozumieniem

 

Metody:  praca z lekturą, ćwiczenia w redagowaniu tekstu

 

Środki dydaktyczne: egzemplarze lektury „Akademia pana Kleksa” (w razie konieczności-

                                    skserowane fragmenty tekstu ), słownik języka polskiego

 

Przebieg zajęć:

 

1.      Czynności wstępne – sprawdzenie pracy domowej : uzupełnienie tabelki dotyczącej

                                          osobliwości pana Kleksa.

2.      Nawiązanie do tematu lekcji, zapis.

3.      Odnalezienie w lekturze rozdziału pt. „Kuchnia pana Kleksa” (uczniowie posługują się spisem treści).(Rozdanie kartek z tekstem tym, którzy nie maja książki).

4.      Głośne odczytanie fragmentu opisującego przygotowanie przez pana Kleksa zupy pomidorowej.

5.      Przypomnienie zasad redagowania przepisu kulinarnego:

v     wynotowanie składników

v     wynotowanie narzędzi (nowy element)

v     stosowanie tych samych form czasownika: albo bezokoliczników, albo form osobowych, np. trybu rozkazującego ( bez podawania terminu gramatycznego)

6.      Redagowanie przepisu kulinarnego na podstawie opisu w lekturze:

v     sprawdzenie w słowniku języka polskiego znaczenia słowa „kwarta”

v     wynotowanie składników i narzędzi

v     ustalenie form czasowników, które będą konsekwentnie stosowane w przepisie, np.bezokoliczniki

v     przekształcanie form czasownikowych stosowanych w baśni na bezokoliczniki

v     redagowanie przepisu.

 

 

przykładowa notatka w zeszycie uczniowskim:

 

Zupa pomidorowa pana Kleksa

Składniki:  3 kwarty szkiełek pomarańczowych

                   garstka białego proszku

                   woda

                   odrobina zielonej farby

                  kilka płomyków świec

 

 

             Narzędzia:   ogromny rondel            (zwrócenie uwagi na problemy ortograficzne oraz regionalizm

                                  cienki pędzelek             „warzecha” i wyraz ogólnopolski „warząchew”)

                                  łyżka ( warząchew )

 

 

                 Do rondla  wrzucić 3 kwarty pomarańczowych szkiełek, dosypać garstkę białego proszku.

                 Dolać wody. Cienkim pędzelkiem wymalować na powierzchni zielone grochy. Na zakończenie

                  dorzucić kilka płomyków świec, aby woda zawrzała. Wymieszać.

 

7.      Ciche odczytanie opisu przyrządzania pieczeni przez pana Kleksa.

8.      Ustne przekształcenie fragmentu lektury w przepis kulinarny.

9.      Czynności końcowe – nagrodzenie najbardziej aktywnych plusami;

                                             podanie tematu pracy domowej:

W domu

do wyboru

1.       Przepis na pieczeń Ambrożego Kleksa.

2.       Wymyśl przepis na ciasto pana Kleksa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin